Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrila istraga FBI-a

U Walesu otkrivene tvrtke koje je Islamska država koristila za isporučivanje vojne opreme u Španjolsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Velikoj Britaniji je otkrivena nova poveznica s Islamskom državom. FBI-jeva istraga je u južnom Walesu otkrila tvrtke koje su pomagale u financiranju terorističkih napada u Europi.

Britanski džihadist Siful Sujan osnovao je tvrtke u svojem rodnom gradu prije nego što je pobjegao u Siriju kako bi se borio za Islamsku državu. Sujan, koji je u Siriju poveo i svoju obitelj, kasnije je ubijen u bombardiranju američkih zračnih napada. 

Pročitajte i ovo Islamska država opet prijeti u novoj video snimci (Screenshot YouTube) Nova zastrašujuća snimka Islamska država opet prijeti: "Hakirali smo američku vojsku i State Department i poslali ubojice u njihove domove" Vladimir Putin (Foto: AFP) POVRATNICI IZ SIRIJE I IRAKA Rusi u strahu od džihadista: "Mogu se pridružiti zločinačkim bandama i novačiti druge borce"

Međutim, Islamska država i dalje je nakon njegove smrti uspješno za prijenos novca koristila tvrtke osnovane u Velikoj Britaniji, pokazala je istraga FBI-a koje je objavio The Times.

Djelujući iz poslovnog parka Alexandra Gate u Tremorfi u Cardiffu mreža tvrtki koristila se za isporučivanje vojne opreme u Španjolsku. Tehnologija za nadzor, koja bi se mogla koristiti za razvoj naoružanih dronova, poslana je diljem Europe 

FBI vjeruje da će ta oprema biti korištena kako bi pomogla locirati mjesta za razarajuće terorističke napade, objavljeno je nekoliko dana nakon terorističkih napada na Barcelonu i Cambrilsu u Španjolskoj u kojima je poginulo 14 osoba.

Tvrtke u Ujedinjenom Kraljevstvu bile su navedene na potvrdi pronađenoj kod jednog američkog ekstremista u Marylandu. On je od britanskih tvrtki dobio na tisuće funti gotovine za financiranje vlastite terorističke ćelije.

Ovo nije prvi put da se Islamska država uspjela "ugraditi" u Veliku Britaniju.

Trag računa društvenih mreža, koji su širili propagandu i poruke Islamske države, već je više puta vodio u Veliku Britaniju. Također, otkrivene su i mnoge fotografije i seminari ekstremnih klerika koji su širili ideologiju Islamske države diljem zemlje. 

2015. godine hakeri su tvrdili da je veći broj internetskih računa na društvenim medijima od strane pristaša Islamske države povezan s IP adresama Odjela za rad i mirovine (DWP). Vlada je tada tvrdila kako su te IP adrese prodane inzistirajući na tome da se inkriminirajući materijal nije dijelio s tog Odjela.

U potrazi za tvrtkama povezanih s terorizmom 2016. godine je istraženo čak 630 britanskih humanitarnih udruga.

Deseci pojedinaca uhićeni zbog prikupljanja novca za ekstremiste

A stream of British nationals have made their way to Syria and Iraq to fight for the so-called “caliphate” – and many of these have made their way back.

Prošle su godine 48-godišnji Muhammed Iqbal Golamaully i njegova 45-godišnja supruga Nazimabee osuđeni zbog slanja novca svom nećaku Zafirru Golamaullyu unatoč činjenici da su znali da se pridružio terorističkoj skupini.

45-godišnji Mohammed Khaled je osumnjičen da je uzeo nekoliko desetaka tisuća funti namijenjenih za pomoć sirijskim izbjeglicama i dao ih Islamskoj državi.

Velik broj britanskih državljana pronašao je način kako doći u Siriju i Irak kako bi se borili za tzv. kalifat i mnogi od njih su se i vratili nazad u Veliku Britaniju.

Najnovije vladine brojke pokazuju da se više od 400 britanskih državljana, koji su napustili Veliku Britaniju da se pridruže Islamskoj državi, vratilo kući tijekom posljednjih 18 mjeseci.

Vjeruje se kako je glavni mozak napada u Parizu, Abdelhamid Abaaoud, posjetio Veliku Britaniju i imao veze s nizom potencijalnih terorista u zemlji.

Mohammed Emwazi, također poznat pod imenom Jihadi John, postao je poznat u Siriji nakon što se pojavio u propagandnim spotovima Islamske države u kojima su izvršene egzekucije taoca sa Zapada.

Sally Jones, poznata i kao Bijela udovica, ostala je skrivena od vlasti u Siriji, ali se zna da je u kontaktu s prijateljima u Velikoj Britaniji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene