Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vulkan dva i pol sata izbacivao pepeo i dim čak 5000 metara u visinu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko dvije tisuće ljudi evakuirano je u nedjelju na istoku Salvadora zbog erupcije vulkana Chaparrastiquea koji je počeo izbacivati pepeo.

Vulkan visok 2.330 m počeo je eruptirati u nedjelju oko 17.30 sati po srednjoeuropskome vremenu, pa su vlasti otkazale desetke letova zrakoplova u nekim dijelovima te malene srednjoameričke zemlje. Zasad nema dojava o žrtvama.

Pročitajte i ovo Posljedice erupcije vulkana - 1 Lava se slijeva, gore kuće Hrvat za Dnevnik Nove TV s Islanda: ''Sada je problem drugi vulkan koji je erumpirao unutar zida koji je trebao braniti grad'' Island, 14.01.2024. - 2 Kod Grindavika VIDEO Lava se izlila na ulice, vatra guta kuće, stanovnici očajni, hitne službe upozoravaju: "Ne prilazite gradu"

Erupcija vulkana trajala je oko dva i pol sata, izvijestilo je ministarstvo okoliša.

Predsjednik Mauricio Funes u nedjelju kasno navečer putem radija upozorio je stanovnike da je, usprkos smirivanju, ovih dana moguć nastavak seizmičkih aktivnosti.

Vulkan je u erupciji izbacio gust oblak plina i pepela na visinu veću od 5.000 metara. Kamenje izbačeno iz utrobe zemlje padalo je u krugu od 10 km oko vulkana, rekao je.

Gdje se nalazi 'tempirana bomba' čija bi aktivacija imala FATALNE POSLJEDICE za cijeli svijet

Erupcija nije prouzročila "žrtve ni veću štetu", dodao je Funes.

Vjetar bi mogao donijeti dim i pepeo sve do Tegucigalpe, prijestolnice susjednog Hondurasa, upozorio je Jorge Melendez, direktor civilne zaštite.

Chaparrastique, 140 km sjeveroistočno od prijestolnice San Salvadora, najaktivniji je od 23 vulkana u zemlji, ali od 1976. nije eruptirao.

Potresi su česti u Salvadoru koji je smješten na takozvanom pacifičkom vatrenom prstenu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene