Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavlje se

Sramotna obljetnica: Desetljeće i pol potrage za Mladićem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas je 15 godina od kada je Tribunal u Haagu podigao optužnice protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i bivšeg zapovjednika Vojske RS generala Ratka Mladića.

Prvu optužnicu protiv njih Tribunal u Haagu podigao je 25. srpnja 1995. za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Četiri mjeseca kasnije taj sud podigao je drugu optužnicu za zločine u Srebrenici, koja Karadžića i Mladića tereti za genocid i zločine protiv čovječnosti, počinjene nakon što je Vojska RS zauzela taj grad.

Pročitajte i ovo Nestala Danka Ilić Iz minute u minutu UŽIVO Majka nestale djevojčice Danke ponovno na ispitivanju u policiji Nestala djevojčica Danka Nestala u utorak VIDEO Obustavljena potraga za malenom Dankom, policija tvrdi: "Ona nije na ovom području"

Glavni srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je kako se potraga za bivšim zapovjednikom vojske bosanskih Srba Ratkom Mladićem nastavlja bez obzira na zahtjeve obitelji tog haaškog optuženika da ga se proglasi mrtvim.

‘Mi radimo i dalje i ne bavimo se onime što radi obitelj Mladić koja drži Srbiju kao taoca’, izjavio je Vukčević. Srbijanski tužitelj je istaknuo kako se provjera svaka tvrdnja i navod o tome gdje bi se Mladić mogao skrivati te je podsjetio kako je i glavni haaški tužitelj Serge Brammertz u svom posljednjem izvješću o suradnji Srbije s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju jasno konstatirao kako je Mladić živ.

Komentirajući zahtjeve Brammertza da srbijanski Akcijski tim za za uhićenje ratnih zločinaca promijeni način na koji se do sada tragalo za Mladićem i Goranom Hadžićem, Vukčević je istaknuo kako je nakon promjena u sastavu tog tima pokazana jasna volja da se preostali bjegunci uhite i izruče ICTY-u.

>> Podignuta optužnica protiv Mladićeve supruge

‘To je prije svega interes Srbije ali i regije’, kazao je Vukčević. ‘Dvadeset i četiri sata dnevno tragamo za Mladićem i Hadžićem’, tvrdi srbijanski tužitelj. Odgovarajući na pitanje što njegovo tužiteljstvo poduzima u svezi slučaja ‘Sisak’ odnosno zločina počinjenih nad srpskim civilima u tom gradu, Vukčević je kazao kako je taj predmet otvoren na temelju prijave jedne osobe koja je u tom gradu izgubila svoje najbliže.

‘To je jedan od rijetkih slučajeva u kojemu još nismo izravno surađivali s kolegama u Zagrebu što nikako ne znači da se neće ukazati potreba da nam dostave potrebne informacije jer smo do sada međusobno razmijenili 28 predmeta’, kazao je Vukčević pojašnjavajući kako je suradnja Tužiteljstva za ratne zločine Srbije i Državnog odvjetništva Hrvatske prethodila sporazumu o ekstradiciji što su ga dvije države nedavno potpisale. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene