Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićen terorist

'Vuk samotnjak' planirao napade na njujoršku policiju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Simpatizer al-Quaide uhićen je pod optužbama za nekoliko zločina povezanih s terorizmom.

Jose Pimentel optužen je za planiranje podmetanja bombe u policijske postaje i poštanske urede u New York Cityju kao i za planiranje napada na američke vojnike koji se vraćaju kući iz ratnih zona.

Pročitajte i ovo Ilustracija U Drenovcima U reciklažnom dvorištu aktiviran upaljač ručne bombe: Ozlijeđen djelatnik komunalnog poduzeća Policija - 3 Istraga u Vukovaru Lažna dojava o eksplozivnoj napravi u srednjoj školi: Učenici evakuirani, nastave nema ni sutra

Joseu Pimentelu, 27-godišnjaku poznatom kao Muhammad Yusuf, sud je odbio mogućnost izlaska iz pritvora uz jamčevinu, javlja Reuters.

Gradonačenik New Yorka Michale Bloomberg objavio je njegovo uhićenje na novinskoj konferenciji, nazvavši osumnjičenika 'vukom samotnjakom kojeg je motivirala teroristička propaganda.' 'To je moglo usmrtiti puno ljudi', izjavio je Bloomberg dodajući da je prije uhićenja 'bilo najmanje 13 terorističkih zavjera kojima je meta bio New York nakon 11. rujna'.

Prema policiji, Pimentel je bio sljedbenik Anwar al-Awlakija, radikalnog klerika, rođenog u SAD-u, koji je postao jedna od vodećih osoba u al-Quaidi u arapskim zemljama. Navodno je Pimental pokušao stupiti u kontakt s njim, ali nikada nije dobio odgovor.

Godinu je dana 'wannabe' terorist bio pod nadzorom njujorške policije koja je radila s doušnikom. Prema izvještaju koji su podnijele snage reda, Pimentel je radio na izradi bombe. Nitko nije ozlijeđen niti je prijavljena materijalna šteta kao posljedica njegovih opasnih planova. Također, nema dokaza da je osumnjičenik surađivao s nekim.

Odvjetnik Joseph Zablocki rekao je kako ponašanje njegova klijenta Pimentela nije bilo urotničko niti je pokušavao izvesti nasilan čin.

Optužen je da je imao eksplozivnu napravu kada je u subotu uhićen, da ju je planirao koristiti protiv drugih te kako bi terorizirao javnost. Optužnicom ga se tereti za urotu koja seže u listopad 2010. i uključuje prvostupanjsko kriminalno posjedovanje oružja kao zločn terorizma i traženja potpore za terorizam.

Susjedi su rekli da su bili šokirani kada su čuli da je uhićen. 'To je prilično surealno. Dobro je znati da je radio sam. Šokirana sam', rekla je susjeda Alexis Smith.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene