Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izazvao kritike

Vujanović: Pola himne Crne Gore slušam sa zadovoljstvom, pola iz obveze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Crnogorski predsjednik Filip Vujanović, izjavom da pola nacionalne himne sluša sa zadovoljstvom, a pola iz obveze, u danas je doživio pravu poplavu kritika većeg dijela crnogorske javnosti.

Vujanović je svoju izjavu da pola nacionalne himne sluša sa zadovoljstvom, a pola iz obveze, u nedjelju u Nikšiću obrazložio time što je on atifašist, a da osoba koja je napisala posljednje dvije strofe te svečane pjesme ne pripada tom pokretu.

Crnogorska himna sastoji se iz dvije strofe koje su uzete iz narodne pjesme, dok je autor drugih dviju strofa pjesnik i političar Sekula Drljević, oko čijeg sudjelovanja na strani antifašističkog pokreta u drugom svjetskom ratu je crnogorska javnost podijeljena. Potpredsjednik Socijaldemokratske partije(SDP) Raško Konjević smatra da je Vujanović jedini predsjednik neke države na svijetu koji nema potpuni osjećaj zadovoljstva kada se intonira himna države čiji je predsjednik.

Pročitajte i ovo Ilustracija Materijalna šteta Prvi podaci o šteti od potresa u Crnoj Gori: ''Iz svakog sela u Goliji zovu me da su im popucale kuće, štale..." Do Kwon uhićen u Crnoj Gori Terra-Luna projekt Crnogorci uhvatili prevaranta teškog 40 milijardi dolara: Kralja kriptovaluta izručit će Južnoj Koreji

'Svatko ima pravo na svoje stajalište'

'Zabrinjavajuće je što su stajališta Vujanovića na ovu temu, nažalost, identična liderima srpskih partija u Crnoj Gori. Identična argumentacija i zamjene teza, pri čemu, naravno, ostaje potpuno nejasno kako to Vujanović nema osjećaj zadovoljstva kada čuje strofu koja se završava stihom 'Da je vječna Crna Gora", kazao je on. Glasnogovornik Demokratske partije socijalista(DPS) Rajko Kovačević je kazao da je uvažavanje državnih simbola obveza, a količina emocija koja to prati - osobna stvar.

'Svatko ima pravo na svoje stajalište i iskazivanje emocije prema bilo čemu te tako i prema stihovima crnogorske himne. Zato te osobne doživljaje bilo kojeg pojedinca, time i predsjednika Crne Gore, ne bih komentirao', kazao je Kovačević. Predsjednik Dukljanske akademije znanosti i umjetnosti Božidar Nikolić smatra da ovakve izjave crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića ne priliče jednom državniku te da potvrđuju 'njegovo koketiranje s oporbom'.

'Ne mogu shvatiti jednog državnika koji kroz takve izjave s jednim ushićenjem poštuje pola Ustava, a pola Ustava zato što mora. To je izjava koja ne priliči jednom državniku', ocijenio je Nikolić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene