Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sud u Beogradu odobrio izručenje

Vučurević: Ne želim u Hrvatsku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević, kojeg Hrvatska i BiH traže zbog ratnih zločina, izjavio je u za Federalnu televiziju da ne želi da mu se sudi u Hrvatskoj.

'Neću u Hrvatsku... Ovu sramnu optužnicu želim odbaciti pred sudom u BiH', rekao je Vučurević u telefonskoj izjavi iz Trebinja. Prema zakonskim odredbama vlasti BiH ne mogu izručiti Vučurevića drugoj državi budući da ima njezino državljanstvo.

Pomoćnik ministra opravde BiH Srđan Arnaut izjavio je da postoji mogućnost da hrvatsko pravosuđe ustupi sudski spis protiv Vučurevića Bosni i Hercegovini čije bi državno tužiteljstvo nakon toga odlučilo o vođenju sudskog postupka.  Vučurevićev odvjetnik Svetozar Vujačić Hini je u nedjelju rekao kako je Vučurević prebjegao je iz Srbije u Trebinje gdje će se prijaviti tamošnjem pravosuđu jer želi da mu bude suđeno u Bosni i Hercegovini čiji je državljanin.

Pročitajte i ovo Policija traga za osumnjičenima za ratne zločine u Baranji kazneno prijavljeni Policija traga za osmoricom zbog ratnih zločina u Baranji: "Ozljeđivali su ih, nanosili im patnju i bol, neki su se pokušali ubiti" Maja Šupe Narušeno joj zdravlje Potvrđena optužnica protiv sutkinje Šupe: Dobro osmišljenim planom pokušala zamagliti 15000 eura mita

Istraga zbog ratnih zločina u Trebinju

Beogradski Viši sud je ovoga tjedna donio odluku o Vučurevićevu izručenju i Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (BiH) koje su ranije uputile zahtjev. Vučurević je uhićen 4. travnja na graničnom prelazu Karakaju u Malom Zvorniku, na temelju tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnih zločina počinjenih tijekom topničkog gađanja Dubrovnika, a tjedan dana poslije Hrvatska je podnijela i zahtjev za izručenjem.

I Ministarstvo pravosuđa BiH zatražilo je izručenje Vučurevića jer se protiv njega vodi istraga zbog ratnih zločina u Trebinju. Vučurević ima državljanstvo BiH, a 2008. podnio je srbijanskom konzulatu u BiH zahtjev za srbijansko državljanstvo, ali ga nije dobio. Po optužnici, Vučurevića se u Hrvatskoj tereti za bombardiranje Dubrovnika početkom 90-ih godina kada je bio gradonačelnik Trebinja. Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo je u listopadu 2008. optužnicu protiv Vučurevića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika između 1991. i 1995. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene