Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne namjerava odustati

Vučić ima problem osigurati parlamentarnu većinu za podršku Ani Brnabić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) imaju problem u parlamentu osigurati većinu za izbor mandatarke Ane Brnabić za premijerku, ali Vučić ne namjerava odustati od nje, objavili su u subotu beogradski mediji.

Sjednica Skupštine Srbije na kojoj se idućeg tjedna očekivala odluka o izboru sadašnje ministrice državne uprave i lokalne uprave za premijerku bit će odgođena jer je upitna parlamentarna većina, objavio je na svom portalu list Blic.

"Pred predsjednikom Vučićem i strankom su problemi koji se tiču osiguravanja buduće većine u parlamentu. U veoma smo teškoj situaciji oko formiranja stabilne većinske podrške i cijeli tjedan iskoristit ćemo za osiguravanje te većine", rekao je je Blicu potpredsjednik SNS i ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović.

Tijekom dana održana je i sjednica beogradskog odbora SNS-a, a Stefanović kaže kako "sa sigurnošću" može reći da sedam zastupnika iz vladajuće koalicije neće glasovati za Brnabić.

"Sedam zastupnika Jedinstvene Srbije glasovat će protiv, više njih iz SNS-a nije sigurno kako će glasovati, a prijedlog neće podržati ni (nekadašnji muftija iz Novog Pazara) Muamer Zukorlić", rekao je Stefanović.

Brnabić je postala ministrica državne uprave i lokalne samouprave u Vučićevoj vladi kao nestranačka osoba u kolovozu 2016. Podrijetlom s Krka, rođena je 1975. u Beogradu, a njezin izbor za ministricu izazvao je pozornost zbog neskrivene homoseksualne orijentacije.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić "Mali Rusi" Vučić: "Srbija se naoružava da razni patuljci ne bi umislili da joj ponovo mogu otimati teritorij" Ana Brnabić prosvjedi u Srbiji Brnabić optužuje Zapad: "Zahvaljujem ruskim službama koje su nam rekle što se sprema u Beogradu"

Vođa Jedinstvene Srbije i gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma izjavio je da "Ana Brnabić neće biti njegov premijer", odmah nakon što je Vučić priopćio da je povjerio mandat za sastav buduće vlade Ani Brnabić.

Stefanović je najavio kako će Vučić nastojati sljedećih dana "učvrstiti parlamentarnu većinu", te da bi, u tom slučaju, sjednica Skupštine Srbije mogla početi idućeg vikenda.
Stefanović naglašava kako je "Vučić odlučan i ustrajan u svom prijedlogu i neće ga mijenjati ni po koju cijenu".

"Ovo nije samo pitanje podrške Ani Brnabić već i predsjedniku Vučiću", rekao je Stefanović.

Ana Brnabić je u međuvremenu izjavila za Radio-televiziju Srbije kako je "najvažnije osigurati stabilnu većinu koja će omogućiti dalji nastavak započetih reforma".
"Važno je da Srbija dobije vladu u zakonskom roku", rekla je Brnabić.

Predsjednik Vučić povjerio je 16. lipnja Ani Brnabić mandat za sastav i preustroj buduće vlade, ali su već istog dana počela nagađanja da li će ona uspjeti osigurati parlamentarnu većinu jer su njen izbor doveli u pitanje koalicijski partneri iz Jedinstvene Srbije, a postoji nezadovoljstvo Vučićevi prijedlogom i unutar SNS-a jer se očekivalo da premijer bude netko iz redova naprednjaka.

Dio oporbe optužio je Vučića da je, predlažući Anu Brnabić, "pokleknuo pod pritiscima Zapada". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene