Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubijeni u bombardiranju

Vučić: Bili smo veoma blizu da oslobodimo otete u Libiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski premijer Aleksandar Vučić u subotu je kazao kako je Srbija bila "vrlo blizu" oslobađanja dvoje djelatnika srbijanskog veleposlanstva, otetih u studenom 2015. godine u libijskom gradu Sabrati, prije nego što su ubijeni u američkom bombardiranju.

Vučić je kao najodgovornijeg za otmicu spomenuo pripadnika obitelji Ahmeda Abašija, koja se bavi krijumčarenjem i prebacivanjem ljudi prema Italiji, rekavši kako on nije pripadnik IS-a, ali blisko surađuje s tom terorističkom organizacijom.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Vučić: ''Molio sam ljude u Republici Srpskoj da još jednom razmisle o svim svojim odlukama i potezima'' Aleksandar Vučić - 1 Posjetio Macrona Vučić nabavlja 12 borbenih aviona, cijena je paprena

Ocjenjujući da je to bila "velika talačka kriza s kojom se suočila Srbija" u kojoj je srpska obavještajna služba postupala "izuzetno profesionalno", Vučić je istaknuo da su dvoje otetih "ubile američke bombe", naglasivši kako je uvjeren da bi dvoje otetih bili oslobođeni da nisu ubijeni u američkom bombardiranju.

Prema Vučićevim riječima, otmica nije bila slučajna, ali su dvoje djelatnika vjerojatno slučajno oteti, a Srbija nije nikad izravno pregovarala s otmičarima, ali je "držala stvari pod kontrolom" i tjedno dobijala informacije da su živi i zdravi. Srpska služba je tijekom talačke krize surađivala s nizom inozemnih službi i agencija, uključujući i ruske i američke službe sigurnosti.

Vučić je, kako kaže, i danas razgovarao s američkim službama, ali "po svemu sudeći oni nisu imali saznanja" da je i dvoje Srba, te još nekoliko stranaca na lokaciji koja je bombardirana.

Po njegovim riječima, bilo je raznih opcija i ponuda za oslobađanje i otkup, uključujući i ponudu libijskih snaga za zajedničku akciju oslobađanja, ali su srpske sigurnosne agencije procijenile da bi takva akcija dovela do mnogo žrtava, pa i do mogućnih ozbiljnih naknadnih posljedica po sugurnost građana u Srbiji.

Vučić je na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji u Vladi Srbije najavio da će tijela nastradalih u ponedeljak biti dopremljena u Srbiju.Djelatnici veleposlanstva Srbije u Libiji Slađana Stanković i Jovica Stepić oteti su 8. studenog 2015. godine u libijskom gradu Sabrata tijekom napada na kolonu vozila u kojoj je bio i veleposlanik Srbije Oliver Potežica.

Vučić je priopćio kako će ministarstvu vanjskih poslova sugerirati da Srbija nakon ovog tragičnog slučaja i aktualnih oklonosti u Libiji zatvori svoje veleposlanstvo u toj državi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene