Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crveni telefon nije postojao

Vruća linija između SAD-a i Sovjetskog Saveza NIJE bila telefon nego...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bijela kuća imala je 'vruću liniju' pomoću koje je bolje komunicirala sa Sovjetskim Savezom, ali to nije bio, kako se inače mislilo 'crveni telefon'.

Nikada zapravo nije postojao crveni telefon, prizor koji je zahvaljujući Hollywoodu, postao asocijacija na direktnu liniju Bijele kuće i Moskve tijekom kubanske raketne krize, piše MSN News.

Pročitajte i ovo SAD pod snijegom New York pod snijegom Arktička zima pogodila SAD-a: Rekordne temperature bilježe se diljem zemlje, otkazano tisuće letova Južnokorejski vojnik na telefonu (Foto: AFP) Tri u manje od 24 sata Zelena i crvena slušalica: Kako izgledaju pozivi između Sjeverne i Južne Koreje?

Tom Clavin sa Smithsoniana, najvećeg svjetskog istraživačkog kompleksa, nedavno je napisao da, iako su SAD i Sovjetski Savez izgradili neku vrstu vruće linije tijekom kubanske raketne krize, ona se nije odvijala pomoću telefona nego pomoću telegrafa.

U memorandumu razumijevanja, potpisanom 20. lipnja 1963. dvije su se sile složile: 'Za korištenje u vrijeme hitnih slučajeva, vlada SAD-a i vlada Sovjetskog Saveza složile su se da će uspostaviti tehnički izvedivu i direktnu komunikaciju izmeću vlada'.

>> Arhivi: SAD prikrio sovjetski pokolj u Katynu

Calvin dalje piše kako je riječ 'direktno' bila zabluda. 'Poruka Sovjetskom savezu poslana je telegrafskom žicom dugom više od 16.000 kilometara, od Washingtona, preko Londona, Kopenhagena, Stockholma, Helsinkija do Moskve', piše Calvin.

Vruća linija u funkciju je krenula 30. kolovoza 1963. godine. Prvi koji je koristio ovaj tip komunikacije bio je predsjednik SAD-a Lyndon Johnson koji je liniju koristio da bi razgovarao sa Sovjetskim premijerom Alexeijem Kosyginom.

Obje države razmijenile su uređaje za dekodiranje, napisao je Calvin koji je pomogao Amerikancima i Rusima da prevedu poruke koje su dobivali.

Mit crvenog telefona nastao je u Hollywoodu 1960-ih. Popularizirao ga je film 'Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene