Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komšić nije došao

Vrh BiH u posjetu Srbiji, dočekali ih s vojnim počastima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica od trojice članova Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović posjetili su Beograd te su se nakon sastanka s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem suglasili da nesuglasice i teške riječi trebaju ostaviti u prošlosti.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović suglasili su se u utorak, tijekom službenog posjeta državnog izaslanstva BiH Beogradu, da među dvije zemlje ubuduće ne treba biti nesuglasica i teških riječi jer obje strane imaju razloge i interese za poboljšanje odnosa.

Pročitajte i ovo Darko Obradović, stručnjak za sigurnost Dramatična potraga Sigurnosni stručnjak o istrazi oko nestale Danke: "Ne bi se otkazivala potraga da se nije dogodio preokret" Potraga za malenom Dankom ušla je u treći dan Nestala u utorak U BiH uhitili trojicu koji su tvrdili da imaju informacije o malenoj Danki, nevjerojatno je što su izjavili nakon uhićenja

Dočekani uz najviše državne i vojne počasti, članovi Predsjedništva BiH razgovarali su s predsjednikom Nikolićem bez trećeg člana kolektivnog vodstva BiH Željka Komšića, koji je otkazao dolazak nakon govora srbijanskog šefa države u nedavnoj raspravi Opće skupštine UN-a o radu Haškog tribunala, ocijenivši taj istup neprimjerenim i miješanjem u unutarnje poslove BiH.

>> Izetbegović: S Nikolićem ću neke stvari raspraviti licem u lice

Upravo je ta Komšićeva ocjena danas potaknula srbijanskog predsjednika da, nakon što je "saslušao sve primjedbe" iz Sarajeva koje se odnose na njegovo tumačenje "određenih događaja i pojava u prošlosti", istakne kako "više neće biti nerazumijevanja između dvije države".

Rekavši kako žali što i treći član Predsjedništva BiH Željko Komšić nije došao, Nikolić je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji izrazio nadu da će "taj problem uskoro biti otklonjen, a komunikacija uspostavljena" te da se više ne otkazuje nijedan sastanak BiH i Srbije, najavljujući kako će uskoro posjetiti BiH u sklopu priprema trilateralnog sastanka Turska-Srbija-BiH.

"Srbija kao jamac Daytonskog sporazuma želi Bosni i Hercegovini najbolji mogući ekonomski, gospodarski i svaki drugi razvoj, stabilnost i sigurnost. Srbija želi pomoći BiH na tom putu. Srbija je uvijek tu kada zatreba i ako postoji potreba - pružit će pomoć. Ali, mi bismo željeli da dva entiteta (u BiH) sami rješavaju svoje probleme i da surađuju", istaknuo je Nikolić nakon razgovora s Radmanovićem i Izetbegovićem.

Nikolić je istaknuo da su se "u Srbiju vratili stari prijatelji Jugoslavije", misleći prije svega na arapske i afričke zemlje s kojima je Srbija obnovila gospodarske veze, te istaknuo kako Srbija treba pomoć i suradnju za nastup na trećim tržištima.

"Srbija ne može sama. Obratit će se i BiH i Hrvatskoj i drugima. Neophodan nam je zajednički nastup na tržištima i zajednički proizvod. U tome vidim ključnu ulogu Srbije na Balkanu - ne kao nekog tko naređuje ili je tutor, već nekog tko može povesti", istaknuo je Nikolić.

'Bolje je licem u lice neke stvari raspraviti i reći'

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je, spominjući Komšićev izostanak sa sastanka, istaknuo kako Srbija i BiH imaju i razloge i interese surađivati u poboljšanju odnosa i da je, nakon rasprave licem u lice, zadovoljan razgovorom s Nikolićem. "Komšić nije došao, ja jesam - bolje je licem u lice neke stvari raspraviti i reći. Zadovoljan sam razgovorom s Tomislavom Nikolićem", rekao je Izetbegović i naglasio kako je "potrebno sagledati prošlost" od Srebrenice do Sarajeva, "da bi se moglo ići u budućnost".

"Ne tražimo osudu, već da se istina sagleda i da se pazi na riječi", poručio je Izetbegović domaćinima, ocjenjujući kako se odnosi BiH i Srbije "ne mogu i ne smiju prekinuti zbog retorike, zbog teških riječi".

Srpski član trojnog vodstva BiH Nebojša Radmanović istaknuo je da je posjet Beogradu, iako dolazi u složenom trenutku za Srbiju i regiju, važan za bilateralne odnose ne samo dvije zemlje već i za stabilnost regije u cjelini. Kao glavnu zadaću političkih vođa u regiji istaknuo je stabilnost i prosperitet, kako se događaji iz 20. stoljeća više više nikada ne bi ponovili.

Državno izaslanstvo BiH sastat će se tijekom dana i s premijerom Srbije Ivicom Dačićem i predsjednikom srbijanskog parlamenta Nebojšom Stefanovićem.

Mediji u Beogradu u utorak prenose ocjene analitičara i stručnjaka u BiH kako ovaj posjet "treba pokazati da je vrijeme ratnohuškačkih vođa i politika prošlost, a da dolazi vrijeme suradnje". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene