Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Air Force priznao

Vrata kontrolne sobe za lansiranje nuklearnih raketa ostala otvorena, radnik spava!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otkriven je veći propust zaposlenika nuklearnog programa Air Forcea u SAD-u. Jedan je radnik kažnjen nakon što se saznalo da ostavlja otvorena vrata u silosu iz kojeg se lansiraju nuklearne rakete.

Incident se dogodio u nuklearnom silosu u bazi Minot Air Force u Sjevernoj Dakoti i službeno ga je potvrdio Air Force, javlja CNN. U skladu s njihovim pravilima, dvočlani tim treba paziti na to da kroz vrata silosa koja vode u sobu za lansiranje raketa, ne prolaze neautorizirane osobe. Tijekom 24-satne smjene, u periodu dok jedan član tima spava, drugi mora biti budan i čuvati vrata.

Pročitajte i ovo Nedostatak građevinskih radnika - 5 uvozimo radnu snagu Građevinskih radnika nedostaje u cijeloj zemlji, a najviše u dva zanimanja: "Nisu dovoljno kvalificirani i kompetentni" Ilustracija Oteli ih nakon slijetanja Kraj misteriozne otmice u brdima: Policija imala dozvolu za smrtonosnu silu

U travnju je jedan član tima zanemario svoje dužnosti na način da je ostavio otvorena vrata koja je trebao čuvati kako bi primio narudžbu hrane, dok je za to vrijeme drugi član tima spavao, na što je imao pravo, objasnio je John Sheets, glasnogovornik Air Forcea.

>> Nikako da prodaju nuklearne bunkere, cijena im vrtoglavo pada

Član tima koji je napustio radno mjesto kršeći pravila kažnjen je s 2.246 dolara (oko 13.000 kuna) manjom plaćom, dva mjeseca za redom.

Drugi član tima priznao je da je i on u nekoliko navrata kršio pravila na sličan način te je dobio ukor. Vrata na koja su trebali paziti, vode u sobu za lansiranje raketa iz koje se kontrolira 10 silosa u kojima se nalaze nuklearne rakete.

Sigurnost pri tom nije bila ugrožena, smatraju službenici Air Forcea. To potvrđuju informacijom da postoji nekoliko sigurnosnih razina iznad tla koje neautoriziranom osoblju ne bi dopustili pristup kontrolnom centru.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene