Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potresne snimke

VOZAČI KAMIONA U OČAJU 'Trebamo pomoć! Ulaze u kamione, agresivni su i kradu nam robu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vozači kamiona kažu kako je njihov posao u posljednje vrijeme gotovo nemoguće obavljati. Dokaz tome su i ove snimke...

Sve veći broj vozača kamiona žali se na migrante koji ih teroriziraju na dnevnoj bazi pokušavajući se uvući u kamione ne bi li neprimjetno prošli kanal La Manche koji spaja Francusku i Veliku Britaniju. U francuskoj luci Calais, vozači kamiona kažu kako je njihov posao u posljednje vrijeme gotovo nemoguće obavljati, piše The Independent.

Pročitajte i ovo Ilustracija najmanje 5 mrtvih Strava u Engleskom kanalu: Više ljudi utopilo se pokušavajući doći iz Francuske Slika nije dostupna Pojačane akcije Francuska i Velika Britanija zajedno protiv ilegalnih imigranata

"Trebamo pomoć, agresivni su, zatvaraju vrata kamiona kako ne bismo vidjeli što se unutra događa, kradu nam robu", rekao je jedan vozač kamiona koji kaže kako svakim stajanjem provjerava ispod kamiona, oko kotača i svaku moguću udubinu na kamionu ne bi li potjerao migrante koji se tamo skrivaju.

Ilegalni imigranti: London pojačao kontrole

Neki su vozači kazali kako nerijetko migranti sa sobom nose i oružje, točnije noževe, te kako se ne boje upotrijebiti iste te na taj način ostavljaju vozače kamiona nemoćne. Mnogi se, zbog straha za vlastiti život, ne mogu suprotstaviti naoručanim migrantima.

Dvjestotinjak mornara francuske tvrtke MyFerryLink krenuli su u štrajk, u utorak, te zaustavili promet u luci Calaisu i kroz tunel ispod La Manchea, u znak prosvjeda protiv odluke Eurotunnela da svoja dva od tri broda kojima se koristi MyFerryLink proda danskom konkurentu DFDS-u. Štrajk mornara uzrokovao je velike kolone na cestama koje vode do luke, a situaciju su migranti pokušali iskorisititi te su se počeli ukrcavati na kamione koji su čekali u koloni.

Vlasti napominju kako je sve veći broj migranata u luci Calais, koji čekaju priliku da se ukrcaju na trajekt za Veliku Britaniju s nadom u bolji život.

"Maltretiraju nas po cijele dane. Pokušali smo ih tjerati, no oni ne žele bježati, ne boje se nikoga. Vrijeme je da se nešto poduzme po tom pitanju", rekao je jedan od vozača kamiona.

"Probili su mi lokot i u mojem se kamionu sada nalazi desetak ljudi", rekao je vozač kojeg je novinarska ekipa jedne televizije zatekla u koloni na autiocesti prema luci.

 

Pretpostavlja se da je brojka migranata u Calaisu dosegla 3000, a postoje i nagađanja da sljedeći tjedan u Francusku dolazi još 2000 izbjeglica iz Eritreje, Sirije i Afganistana.

Kao trenutno rješenje i pomoć vozačima kamiona, britanski ministar za migracije, James Brokenshire, napominje kako će na području oko luke Dover u koju dolaze trajekti iz francuskog Calaisa biti postavljen veći broj policijskih patrola. Francuska je obećala učiniti isto na svojoj strani kanala.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene