449057
449057
449057
449057
449057

VELIKOM PROSVJEDU PRIDRUŽILA SE I GRADONAČELNICA 'Situacija je neizdrživa'

  • , 05.09.2016., 13:43
  • Autor:
  • komentara

Tisuće prosvjednika u francuskom gradu Calais zahtijevaju zatvaranje migrantskog kampa u njihovom kraju, poznatog pod nazivom džungla.

 
 
 
 
Prosvjed u Calaisu (VIDEO: Reuters)
Prosvjed u Calaisu (VIDEO: Reuters)

Prosvjedu se pridružila i gradonačelnica Natacha Bouchart koja kaže da je situacija postala nesnošljiva.

Osobe koje žive u kampu, većinom su s Bliskog istoka, Afganistana i Afrike te se nadaju da će prijeći La Manche.

Vozači kamiona konstantno se žale da im je posao na cesti koja Calais spaja s lukom iznimno otežan zbog migranata koji im se pokušavaju ilegalno ukrcati u kamione, gađaju ih kamenjem, postavljaju barikade. Policijskih snaga na toj ruti je, kaže, vrlo malo, a to pokazuju i snimke koje posljednjih mjeseci vozači masovno objavljuju na na YouTubeu.

Dva konvoja kamiona i traktora zaustavila su promet na glavnoj prilaznoj prometnici u Calais u ponedjeljak u znak prosvjeda zbog sve većeg broja incidenata s migrantima u toj francuskoj luci.

Odgovarajući na poziv sindikata vozača i farmera, vozila su krenula iz različitih zajedničkih točaka prema Calaisu oko 8 sati ujutro. Stanovnici Calaisa oblikovali su ljudski štit duž prometnice, rekli su organizatori prosvjeda.

Tisuće ljudi u bijegu pred ratom i siromaštvom čeka u Calaisu mogućnost da se dokopaju Velike Britanije, često pokušavajući na silu ukrcati se na vozila koja se prevoze trajektom ili željezničkim tunelom.

Pokušaji su nastavljeni unatoč posebnim sigurnosnim snagama i visokim ogradama duž prometnice i željezničke rute.

"Morali smo to učiniti. Morali smo pustiti da stvari eskaliraju, međutim zadnjih mjeseci situacija je sve gora i gora", rekao je David Sagnard, predsjednik nacionalnog saveza vozača kamiona (FNTR), kad su se okupili konvoji u kojima je po 40 vozila.

"Prije su to samo bili pokušaji da dođu na kamione. Sad je to divljačko razaranje, pokidane su cerade, stvari su ukradene ili uništene ... Vozači idu na posao u strahu a gospodarske posljedice su teške", rekao je.

Calais je jedno od žarišta europske migrantske krize, koje je ponovno oživljeno nakon većeg priljeva migranata na južne obale kontinenta. Mjesto je u središtu političkih rasprava i u Francuskoj i u Velikoj Britaniji.

Strah od sve većeg broja migranata, djelomice potaknut scenama iz Calaisa, ključno je pitanje koje je utjecalo na nedavno britansko glasanje o napuštanju Europske unije.

Neki francuski oporbeni političari također su pozvali da se odbaci sporazum po kojemu se granične kontrole provode na francuskoj strani, te istaknuli da bi Velika Britanija trebala sama rješavati problem.

U veljači i ožujku ove godine francuske vlasti sravnile su sa zemljom južnu polovicu migrantskog logora zvanog džungla i raselila neke njegove stanovnike.

Ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve prošli tjedan rekao je da bi francuske vlasti trebale sravniti i ostatak logora.

Oko 7000 migranata živi u preostaloj južnoj polovici logora u odnosu na 4500 u lipnju, navode mjesne vlasti. Humanitarne organizacije procjenjuju da je tu oko 9000 ljudi.

Vlasti su otvorile skloništa i centre za migrante i obećale da će ih još izgraditi te povećale broj policajaca za pomoć u suočavanju s izbjegličkom krizom. (I.D. / Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se