Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Von Habsburg: Austrija je bila najveća Hitlerova žrtva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči 70. obljetnice priključenja Austrije Hitlerovoj Njemačkoj, potomak austrijske carske obitelji Otto von Habsburg izazvao je raspravu izjavom da je Austrija bila najveća žrtva u Europi.

Na službenom obilježavanju obljetnice priključenja, što ga je u ponedjeljak u Beču organizirala Austrijska pučka stranka (OeVP), 95-godišnji von Habsburg izjavio je da nema "države u Europi koja ima više prava smatrati se žrtvom od Austrije".

Pročitajte i ovo Sebastian Kurz Proglašen krivim Novi problemi bivšeg austrijskog kancelara: Sebastian Kurz osuđen na osam mjeseci uvjetnog zatvora Ilustracija Na suđenju Pet osoba umrlo nakon što je pojelo kajmak koji je u Austriji proizvodio Srbin: Otkriven niz propusta u mljekari

Ta je izjava izazvala žestoku kritiku, posebice iz krugova austrijskih socijaldemokrata.

Austrijski ministar obrane, socijaldemokrat Norbert Darabos opisao je izjave von Habsburga kao "neodržive" i kao "pravi demokratski skandal", koji vrijeđa žrtve nacionalsocijalizma.

Nasuprot Darabosu, stručnjak OeVP-a za obranu Walter Murauer izjavio je da je u pozadini mnoštva koje je u Beču klicalo Hitleru bila "druga, nevidljiva stvarnost". Habsburg je htio i podsjetiti da je Hitlerova Njemačka izbrisala Austriju, zbog čega ni jedna država osim Meksika nije prosvjedovala, rekao je Murauer.

Hitler je 12. ožujka 1938. priključio Austriju Njemačkoj, a tri dana kasnije osobno se pojavio u Beču gdje ga je pozdravilo 250.000 oduševljenih pristaša. Mjesec dana kasnije, 10. travnja 1938., 99,73 posto Austrijanaca izjasnilo se za priključenje.

Većina Austrijanca želi kraj rasprava o nacističkoj prošlosti 

Većina Austrijanaca misli da je vrijeme da se završi rasprava o nacističkoj prošlosti njihove zemlje, pokazalo je ispitivanje javnog mišljenja u vrijeme komemoracija povodom 70. godišnjice "Anschlussa" - pripojenja Austrije Hitlerovoj Njemačkoj.

Godišnjica "Anschlussa", koja pada sutra, obnovila je političke i medijske rasprave o tome do koje su mjere Austrijanci bili žrtve nacizma ili voljni suučesnici u Trećem Reichu.

Šezdeset posto od 509 ispitanih osoba želi da se ta rasprava završi, što je ista brojka kao i u ispitivanju provedenom 2000., dok 36 posto smatra da se treba nastaviti, u usporedbi s 32 posto 2000., priopćio je institut za društvena istraživanja SWS.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene