445612
445612
445612
445612
445612

Vojvođanskoj RTV pada gledanost, novinari daju ostavke zbog cenzure

  • , 04.08.2016., 18:36
  • Autor:
  • komentara

Tri mjeseca nakon promjene vlasti u Vojvodini iznenadne smjene starog rukovodstva i urednika, Radio televiziji Vojvodine (RTV) „strmoglavo pada gledanost“, a neki novinari podnose ostavke zbog cenzura na vojvođanskom javnom servisu.

 
 
 
 
Novi Sad, sjedište Radio televizije Vojvodina (Foto: Thinkstock)
Novi Sad, sjedište Radio televizije Vojvodina (Foto: Thinkstock)

Tri mjeseca nakon iznenadne smjene starog rukovodstva i urednika, Radio televiziji Vojvodine (RTV) „strmoglavo pada gledanost“, a neki novinari podnose ostavke zbog cenzura na vojvođanskom javnom servisu, prenijeli su u četvrtak mediji u Vojvodini.

U svibnju je, nedugo poslije promjene vlasti u Vojvodini koju je preuzela Srpska napredna stranke (SNS) koja vlada i na razini Srbije, smijenjeno 14 urednika RTV-a, a dotadašnja uprava je podnijela ostavke.

„Ako se uzme u obzir kvaliteta središnjih informativnih emisija, koje mahom trenutačno uređuju dojučerašnji reporteri i voditelji pokrajinskog javnog servisa, za očekivati je da gledanost nastavi strmoglavo padati i u narednom razdoblju“, navodi se u istraživanju Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE).

Tužno je to za televiziju, ističe se u komentaru, „koja je samo prije godinu-dvije dana postizala rekordne statističke pokazatelje u mnogim kategoriјаma gledanosti", i dodaje da je ukupan auditorij Prvog programa RTV-a u lipnju ove godine najmanji u proteklih pet godina.

Jedna od novinarki RTV-a Sanja Kljajić podnijela je u utorak rukovodstvu te medijske kuće zahtjev za raskid radnog odnosa i priopćila da to čini zbog “cenzure” koja se, prema njezinim riječima, na RTV-u provodi u posljednja tri mjeseca.

„U Informativnom programu RTV-a više nije moguće obavljati novinarski posao sukladno s principima profesije i principima javnog servisa: istinito, objektivno i nepristrano, neovisno u odnosu na državu i komercijalne interese i isključivo u interesu javnosti”, navela je Kljajić.

Dodala je da su time prekršeni zakon o javnim medijskim servisima i zakon o javnom informiranju.

Tim povodom vojvođanski odbor Pokreta „Dosta je bilo“ optužio je SNS da je izvršio “politički udar” na RTV i da provodi “čistke” unutar redakcije te medijske kuće.

“Iz informativnog programa televizije u roku od 24 sata smijenjeno je čak 14 urednika i voditelja, pet televizijskih novinara je prebačeno s televizije na radio, 22 honorarca su otpuštena ukinute su tri važne i gledane političke emisije a protiv njihovih autora i novinara vodi se medijska hajka u tabloidima i stranačkim priopćenjima”, naveo je taj pokret u priopćenju za javnost.

S druge strane, novi predsjednik vojvođanske vlade i visoki dužnosnik SNS-a Igor Mirović tvrdi da je izbor novoga vodstva i urednika RTV-a bio „krajnje profesionalan, te da nitko iz SNS-a nije izabran u upravni odbor niti je netko u menadžmentu simpatizer SNS-a".

Zbog sumnji u legalnost smjena, pada kvalitete i profesionalnosti u radu vojvođanskog javnog servisa u Novom Sadu se često održavaju prosvjedi pod nazivom „Podrži RTV“, na kojima se traži poništenje odluke o smjenama urednika i bivše uprave te medijske kuće. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se