Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"samovolja pojedinaca"

Vojvođanski Hrvati bijesni: Vučić im obećao obnovljeni dom kulture, sad će biti iznajmljen vlasniku seoskog kafića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dom kulture u bačkom mjestu Tavankut, koji je obnovljen na zahtjev predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, neće biti dodijeljen upravi mjesne zajednice u kojoj predstavnici hrvatske zajednice imaju većinu, kako je obećano, nego će biti iznajmljen seoskom vlasniku kafića, navode u utorak mediji na hrvatskom jeziku u Vojvodini.

Obnova devastiranog Doma kulture počela je prosincu na temelju šireg dogovora vodstva hrvatske manjine i predsjednika države kojim se nastoji poboljšati položaj Hrvata u Srbiji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna vode se pregovori Sastanak u Bačkom Monoštoru: Hrvati u Srbiji žele zajamčeni mandat u Skupštini Srbije Premijer Plenković primio predstavnike Hrvata u Srbiji (Foto: Dnenvni.hr) Brojna otvorena pitanja Čine manje od 1 posto stanovništva: Kako žive Hrvati u Srbiji

„Bilo je za očekivati da će taj hvalevrijedan projekt, čiju je realizaciju omogućio Aleksandar Vučić biti uspješno priveden kraju a na zadovoljstvo i lokalnog vodstva hrvatske zajednice, koja drži vlast u Tavankutu“, izjavio je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov.

Očito, dodao je, „netko je htio baciti sjenu pogodovanjem osobnim interesima i kršeći legalne odluke legitimnih tijela vlasti mjesne zajednice. No, kako dom kulture još nije otvoren za javnost, postoji prostor da se ostvari naum mjesnih vlasti, to jest da se spriječi samovolja pojedinaca“.

Dom kulture značajno je mjesto događanja za mještane ovoga sela, te se čini potpuno opravdanim da se ured mjesne zajednice smjesti u nove prostorije i da objekt na taj način ujedno ima svog domaćina, izjavio je za list „Hrvatska riječ“ predsjednik Savjeta MZ Tavankut i dužnosnik DSHV-a Tomica Vojnić Mijatov.

„Na temelju tog stava Savjeta polovicom je ožujka upućena inicijativa svim mjerodavnim gradskim strukturama i smatrali smo da ćemo dobiti potvrdan odgovor. Međutim, prošlog mjeseca je taj prostor stavljen na dražbu, što smo apelirali da se zaustavi, ali kako to očito nije učinjeno, pukim smo slučajem prije koji dan doznali da je dodijeljen lokalnom vlasniku kafića na korištenje“, dodao je on.

Vojnić Mijatov ističe da je posrijedi samovolja predsjednika Skupštine Mjesne zajednice Tavankut Gorana Mihaljevića, na čiji inicijativu je dio prostora Doma kulture prenamijenjen u ugostiteljsku namjenu.

Sanacija Doma kulture u Tavankutu proizašla je iz obećanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića danog hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović prije tri godine, te se na svečanom otvorenju očekuje njegova nazočnost, navodi „Hrvatska riječ“.

Vojnić Mijatov se pita, dodaje se u tekstu, kakva će reakcija predsjednika biti kada mu bude predočeno da je u reprezentativnom dijelu Doma umjesto mjesne zajednice smješten kafić i to na svega nekoliko stotina metara od osnovne škole, što je ujedno, kako kaže, protuzakonito.
Mijatov je na koncu poručio da se ova odluka lokalne samouprave neće tako olako prihvatiti.

Mjesto Tavankut pripada gradu Subotici, i u njemu živi veliki broj pripadnika hrvatske zajednice koja se okuplja poglavito oko mjesne župe i hrvatskog društva „Matija Gubec“. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene