Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vojna potrošnja u 2006. veća nego u doba hladnog rata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vojna potrošnja u svijetu za 2006. će nadmašiti maksimalni iznos iz doba Hladnog rata, upozorila je u petak britanska humanitarna organizacija Oxfam.

Svjetska vojna potrošnja u 2006. je procijenjena na 1.059 milijardi dolara (835 miljardi eura), što nadilazi najviše iznose postignute tijekom razdoblja Hladnog rata i gotovo je petnaest puta veća od međunarodne pomoći.

Pročitajte i ovo Palestinci obnovili zahtjev za punopravno članstvo u UN-u Zadnji zahtjev podnesen je 2011. Palestinci obnovili zahtjev za punopravno članstvo u UN-u Ilustracija Plava linija Izraelske snage pogodile vozilo UN-a u Libanonu, ranjeno nekoliko promatrača

Taj porast vojnih proračuna je izazvao uzlet industrije naoružanja
čijih je sto glavnih tvrtki u 4 godine doživjelo porast prodaja od 60
posto, sa 157 milijardi dolara 2000. na 268 miljardi dolara 2004.
godine, precizira Oxfam.

Sjedinjene Države i zemlje Dalekog istoka su najodgovornije za taj porast vojnih potrošnji kojima se pridružuju i neke siromašne
zemlje.

Oxfam dodaje da su Demokratska Republika Kongo, Ruanda, Sudan, Bocvana i Uganda udvostručile svoje vojne proračune između 1985. i 2000. Između 2002. i 2003. su Bangladeš, Nepal i Pakistan potrošili više za svoje vojske nego za zdravstvo.

Svake godine se povećava potrošnja za naoružanje i svake godine sukobi izazivaju sve više gladi i patnje, rekla je Bernice Romero, direktorica kampanje Oxfam international.

"Prodaje oružja ne uzrokuju sukobe, ali ih svakako pothranjuju i
produžuju", dodala je. "Vrijeme je da svijet zauzda nekonrolirani val oružja u područjima rata. Moramo postići dogovor o Sporazumu o reguliranju trgovine oružjem u listopadu", zaključila je.

Oxfam se zalaže za potpisivanje takvog sporazuma. Rezolucija kojom se traži osnivanje skupine stručnjaka koji bi odredili primjenu sporazuma biti će predana povjerenstvu UN-a na sljedećoj generalnoj skupštini i listopadu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene