Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrio zaštićene svjedoke

Vojislav Šešelj ponovno optužen zbog nepoštovanja suda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj kojemu se trenutačno sudi na Međunarodnome kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj od 1991. do 1994., ponovno je optužen za nepoštovanje suda, priopćio je ICTY .

Sudsko vijeće je pokrenulo postupak protiv Šešelja jer je u svojoj knjizi otkrio podatke o jedanaestero zaštićenih svjedoka. Otkrio je njihova imena, zanimanje i mjesto boravka, a to je, kaže se u priopćenju, kršenje odluke sudskoga vijeća o zaštiti identiteta svjedoka. Ova optužba uslijedila je pošto je u prosincu 2009. Žalbeno vijeće presudilo da je sudsko vijeće pogriješilo kada je u kolovozu 2009. zaključilo da nema temelja za progon Šešelja zbog nepoštovanja suda. Taj se prvi zahtjev Tužiteljstva odnosio na tri Šešeljeve knjige koje u optužnici nisu identificirane naslovima. Tužiteljstvo se žalilo na odluku sudskoga vijeća u vezi s jednom od tih triju knjiga.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nepropisno prešao na drugu stranu mosta Gradonačelniče Bandić, tako se ne prelazi preko ceste! Slika nije dostupna Potvrđeno supruzi Šešelju ugrađen pacemaker

>> Šešelj bi odmah na slobodu

Tu je žalbu Žalbeno vijeće prihvatilo 17. prosinca 2009. i onda je predsjednik Suda na taj slučaj imenovao suce O-Gon Kwona, Kevina Parkera i Burtona Halla. Još nije određen datum Šešeljeva izjašnjavanja o krivnji, kaže se u ICTY-jevu priopćenju. Šešelj je već jednom osuđen zbog nepoštovanja suda. Proglašen je krivim 24. srpnja 2009. i osuđen na 15 mjeseci zatvora jer je u knjizi otkrio ime i druge osobne podatke zaštićenih svjedoka. Ta presuda još čeka odluku žalbenoga vijeća. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene