Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protjerivao Hrvate

Šešelj ne odustaje od skupa u Hrtkovcima iako je zabranjen: “Ako nas policija napadne, odmah ćemo sjesti na zemlju"

Vojislav Šešelj (Foto: Pixell)
Vojislav Šešelj (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija Vojislav Šešelj (Foto: Pixell) Vojislav Šešelj (Foto: Pixell) Foto: Pixell +0 Vojislav Šešelj (Foto: Pixell) Galerija 1/2 >>
Vođa Srpske radikalne stranke i zastupnik u Skupštini Srbije Vojislav Šešelj ponovio je danas da će se radikali okupiti u Hrtkovcima 6. svibnja unatoč najavi ministra policije o zabrani svih skupova u tom srijemskom selu.

Vojislav Šešelj na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao je da su on i njegove pristaše ustrajni u namjeri da odu u Hrtkovce, ustvrdivši da policija nema razloga zabraniti njihov skup, te da će svakako u 11 sati prošetati selom na pravoslavni praznik Đurđevdan.

Pročitajte i ovo Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji Policija u Srbiji, ilustracija Pretukli Hrvate u Pančevu Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji: "Najoštrije osuđujemo napad, bio je nacionalno i etnički motiviran"

Šešelj, kojeg je Mehanizam kaznenih sudova (MICT), kao sljednik ICTY-a u Den Haagu, pravomoćno osudio na 10 godina zbog progona vojvođanskih Hrvata, inzistira da su “mitinzi slobodna stvar” te da na skupovima SRS-a “nikada nije bilo nasilja i nema nikakvog razloga za zabranu".

“Naše pravo nitko ne smije ukinuti i osporavati. U svakoj varijanti 6. svibnja idemo u Hrtkovce”, rekao je Šešelj dodajući da će radikali šetati selom te ne postoji pismena zabrana njihova okupljanja.

“Boga molimo da bude lijepo vrijeme, da ne bude blata”, ironično je dodao Šešelj, navodeći kako radikali “nikad nisu izazivali tučnjave s policijom”.

“Ako nas policija napadne, odmah ćemo sjesti na zemlju. To je naša stara taktika, tada policija ne tuče. Ako skup bude zabranjen – tako ćemo postupiti”, najavio je Šešelj, naglasivši da policija ne može spriječiti šetnju i da zasad postoji samo “riječ ministra” unutarnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Ako policija zapriječi prilaze Hrtkovcima iz pravca Šapca i Rume, Šešelj najavljuje da će radikali, jer su “snalažljivi”, doći do sela “kroz njive i livade”.

“Ovo je borba za naše pravo da držimo skupove", rekao je Šešelj novinarima u skupštini Srbije.

Šešelj je prošlog tjedna najavio skup u Hrtkovcima za 6. svibnja, točno na obljetnicu mitinga radikala 1992. godine kad je pročitao popis mještana hrvatske nacionalnosti koji moraju napustiti selo, a zbog progona vojvođanskih Hrvata pravomoćno je osuđen u Den Haagu.

Ministar poručio mještanima Hrtkovaca da skupa neće biti i da mogu biti mirni

Protumitinge u Hrtkovcima istog dana potom su najavile Demokratska stranka (DS) i Liga socijaldemokrata Vojvodine, čijim je zastupnicima Šešelj prijetio.

Neće biti dozvoljeno organiziranje bilo kakvih skupova u Hrtkovcima”, rekao je srbijanski ministar policije Nebojša Stefanović, poručivši mještanima Hrtkovaca da “mogu biti mirni”.

Hrtkovci su srijemsko selo u kojem su Šešelj i njegove pristaše 90-ih godina organiziranim pritiscima, prijetnjama i incidentima potaknuli progon Hrvata, što je, prema pravomoćnoj presudi, zločin za koji je Šešelj osuđen u Den Haagu.

Jedan od zastupnika Demokratske stranke Balša Božović reagirao je na današnje najave vođe radikala i poručio da će “spriječiti Šešelja da se vrati na mjesto zločina” i “braniti dostojanstvo građana i mještana Hrtkovaca”, objavila je TV N1.

Spriječit ćemo Šešelja da se vrati na mjesto zločina, ako to već neće država i ministar (policije Nebojša Stefanović). Ne damo na sebe i na građane Srbije. Vučić želi ovakvu sliku Srbije. Mi nećemo praviti miting, nego ćemo biti sa građanima”, izjavio je Božović.

On je ocijenio da je minister policije Stefanović najavom da će “zabraniti oba skupa izjednačio građane i ratnog zločinca”.

“To govori da ni Vučić ne razumije niti se promijenio. Mi ćemo tog 6. svibnja sigurno biti tu jer nemamo povjerenje u državu da će spriječiti Šešelja. Smatram da je to dužnost onih koji vole ovu zemlju i koji živjeti u njoj. Mi ne želimo održavati mitinge, nego poslati poruku da građane Hrtkovaca nećemo prepustiti Stefanoviću, Vučiću i Šešelju”, rekao je Božović.

Šešelj je danas na tiskovnoj konferenciji u skupštini Srbije kategorički odbacio mogućnost da zbog pravomoćne presude za ratni zločin ostane bez zastupničkog mandata.

“U čemu je problem? U mom govoru? Pa taj govor nije imao konkretnog efekta. On može biti govor mržnje, ali ne i zločin protiv čovječnosti. To su dvije stvari svemirske udaljenosti... Što bih vraćao zastupnički mandat, nisam valjda poludio?” rekao je Šešelj i ustvrdio da “nije dobro protumačen zakon”.

Zakon predviđa da se mandat može oduzeti zastupniku koji je pravomoćno i bezuvjetno osuđen na kaznu od najmanje šest mjeseci, dok Šešelj tvrdi kako se to “odnosi na onoga tko je tek osuđen i treba ići u zatvor”, a ne na nekog “tko je prije 100 godina odležao pa su ga naknadno osudili da to pokriju i spriječe ga da traži odštetu”. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene