Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavio audioporuku

Vođa Wagnera Jevgenij Prigožin oglasio se prvi put nakon neuspjele pobune

Jevgenij Prigožin - 1
Jevgenij Prigožin - 1 Foto: AFP
Šef Wagnera Jevgenij Prigožin u ponedjeljak popodne objavio je 11-minutnu audioporuku, prvi put od pobune u subotu.

Vođa Wagnera Jevgenij Prigožin jasno je dao do znanja da nije ciljao na Putina kada je izjavio da će njegove trupe marširati na Moskvu rekavši: "Nismo marširali da svrgnemo rusko vodstvo."

Kazao je i da nitko nije pristao potpisati ugovor s ministarstvom obrane te da njegova plaćenička tvrtka mora prestati postojati 1. srpnja. 

U svojoj 11-minutnoj poruci kaže: "Cilj mimohoda bio je izbjeći uništenje Wagnera i pozvati na odgovornost dužnosnike koji su svojim neprofesionalnim djelovanjem počinili ogroman broj pogrešaka. Društvo je to zahtijevalo", prenosi BBC.

Kaže da vagnerovci žale "što su morali pogoditi rusku avijaciju" i da su se okrenuli "kako bi izbjegli prolijevanje krvi ruskih vojnika".

"Marširali smo da demonstriramo naš prosvjed, a ne da srušimo vladu", kazao je Prigožin i dodao: "Pokazali smo razinu organiziranosti koju jedna vojska mora zadovoljiti."

Inzistirao je da i dalje prima riječi podrške od građana te da su neki od njegovih boraca dočekani sa zastavama. "Svi su bili sretni kad smo prolazili. Mnogi od njih i danas pišu riječi podrške, a neki su razočarani što smo stali", rekao je.

 

Ponovno je optužio rusko ministarstvo obrane da je topničkom vatrom gađalo njegove trupe nazvavši to okidačem da se odmah pokrenu.

Prigožin je priznao da su njegove trupe ubile ruske zrakoplovce tijekom pobune te rekao da im je žao što su morali izvoditi napade na zrakoplove, ali da su oni su gađali njihove snage bombama i raketama.

Potvrdio je da je bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko igrao ulogu u dogovoru rekavši da je Lukašenko "pružio ruku i ponudio da se pronađu načini da Wagner legalno nastavi svoj rad", no nije naveo dodatne detalje.

Nije otkrio gdje se nalazi, a ranije je objavljeno kako je u sklopu dogovora pristao otići u Bjelorusiju.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene