Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Želi postati guverner

Vodećeg svjetskog bankara ulovili kako krade parfem u duty free shopu?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jacob Frenkel je kandidat za novog guvernera izraelske narodne banke, no postupak nominacije zasjenio je incident u kojem se našao prije sedam godina u Hong Kongu, a kojega je prešutio u svom životopisu.

Karijera Jacoba Frenkela (70), kandidata za novog guvernera izraelske narodne banke, za tu je poziciju gotovo besprijekorna.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

Bio je profesor međunarodne ekonomije na Sveučilištu u Chicagu, objavljivao je radove iz područja političke ekonomije, radio je u MMF-u, Europskoj banci za obnovu i razvoj, Međuameričkoj banci za razvoj, bio je direktor u bankovnom gigantu Merrill Lynchu i drugi čovjek osiguravateljskog diva AIG-a. Trenutno je zaposlen kao direktor međunarodne filijale JP Morgana. Na poziciji guvernera već je bio u dva mandata tijekom 90-ih.

>> U padu helikoptera poginuo nigerijski guverner

Vlada Benjamina Netanyahua sada ga želi natrag, no postupak imenovanja zapeo je zbog jednog poprilično neugodnog incidenta koji se prije sedam godina dogodio na aerodromu u Hong Kongu.

Frenkela su tada nakratko uhitili, a sljedeća 24 sata nisu mu dali da napusti aerodrom jer su ga zaštitari na izlazu iz jednog duty free shopa ulovili s parfemom koji nije platio. On tvrdi da je riječ o 'nesporazumu' i da je čak zbog svega razmišljao (pa odustao) o tužbi lokalne policije, no parlamentarni odbor zadužen za provjeru njegova životopisa odlučio je cijeli slučaj dodatno istražiti.

Kako prenosi Bloomberg, u parlamentu su zabrinuti jer, bez obzira na ishod incidenta, Frenkel ga je iz nekog razloga izostavio iz svoje biografije.

'Potrebno je provjeriti dvije stvari: sam incident i činjenicu da nije spomenut u životopisu. Izostavljanje podataka u određenim okolnostima može biti problematično', rekao je jedan od članova odbora Shmuel Hollander.

Dok se izraelska javnost zabavlja s Frenkelovom nezgodom iz 2006., neki njegovi kritičari ističu da navodno ukradeni parfem nije jedini razlog zbog kojeg ga ne bi trebalo imenovati na poziciju guvernera. Spominje se tako zakonsko ograničenje o najviše dva mandata na čelu narodne banke, a Frenkelu bi ovo bio treći, a tu je i činjenica da je bio drugi čovjek američkog osiguravateljskog giganta AIG-a u vrijeme kada je od posrnuo te od vlade u Washingtonu tražio financijsku pomoć.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene