Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cvrtila o rušenju ruskog aviona

'Bit će puno teških riječi sljedećih dana, možda i neki incidenti..'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Profesor Vlatko Cvrtila gostujući u DNevniku Nove Tursko-sirijskoj granici u kojem je srušen ruski zrakoplov. Prema njegovim riječima, bit će teških riječi...

Može li ovo dovesti do općeg zaoštravanja situacije u regiji?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jačanje angažmana SAD-a? Donald Trump za uspostavu "sigurnih zona" u Siriji Slika nije dostupna 2016. u Siriji poginulo najmanje 49.742 ljudi Vijeće sigurnosti jednoglasno podržalo mirovnu inicijativu Moskve i Ankare

Ovo je vrlo ozbiljna situacija i vrlo ozbiljan incident u jednoj inače jako kompleksnoj situaciji, međutim, to ne treba promatrati u smislu nekog oštrog zaoštravanja odnosa u svijetu, odnosno doprinosa pogoršanju situacije u samoj regiji.

Je li na pomolu veliki sukob? Ratni, ili samo politički?

Mislim da ne. ovo treba promatrati u kontekstu turskih interesa u sirijskom sukobu. Obzirom da je Rusija došla tamo i poremetila odnose moći i stala na stranu Bašara al Asada, a znamo kakav je odnos Turske prema Bašaru al Asadu. Isto tako, znamo da je Turska imala svoje interese u pojedinim dijelovima Sirije, isto tako znamo da je Rusija gađala određene pobunjeničke dijelove, koji su od interesa same Turske, tako da ovaj incident treba promatrati prije svega u tom odnosu, prije svega, interesa i zaštite interesa Turske.

POTVRDILO RUSKO MINISTARSTVO Ubijeni ruski pilot i vojnik

A odnos NATO-Rusija? Ipak je NATO stao na stranu Turske.

Nije drugo ni mogao, mora stati na stranu svoje članice i prema ugovoru jasno je da će uvijek stati na stranu članice, međutim kao što možemo vidjeti, neki dužnosnici država članica NATO-a su jasno rekli da treba smiriti tenzije i da ne treba dizati ovu tenziju na razinu organizacije, nego, kao što je Cameron rekao, treba uspostaviti direktnu komunikaciju između Turske i Rusije kako bi se određene stvari smirile.

Čuli ste Putina - 'Ovo je nož u leđa Rusiji. Bit će ozbiljnih posljedica. Kakvih, profesore?

Posljedice će sigurno biti usmjerene prema Turskoj, ne prema članicama NATo-a ili prema nekim drugima. Međutim, te posljedice opet ne mogu biti tako značajne da bi one jako poremetile tursko-ruske odnose. Oni su jako vezani u mnogim stvarima, pogotovo u energetici i ekonomiji. U nekoj budućnosti će i još više biti vezani, ukoliko i jedni i drugi žele ostvarivati strateške interese.

Hrvatska je članica NATO-a, što ovo znači za nas?

Mi idemo za onim što organizacija zaključi, dakle staje na stranu Turske u ovom trenutku. To ništa posebno ne znači za nas, mi smo mala država, nemamo prevelikih utjecaja na odlučivanje u samom NATO-u, ali mislim da naša vanjska politika ide prema tome da se te tenzije smiruju, u ovakvim organizacijama kao što je NATO. Ne treba zaoštravati, to treba gledati kao ne neku vrstu lokalnog incidenta i ništa više od tog. Bit će puno teških riječi sljedećih dana, možda i neki incidenti, ali to ne znači da ćemo ući u neki novi svjetski sukob ili rat, koji bi jako poremetio odnose moći trenutno u svijetu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene