Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međusobne optužbe

Vlasti BiH svađaju se oko gašenja požara u Jablanici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatrena stihija koja posljednjih 15-tak dana guta šumu i nisko raslinje na području Jablanice posvađala je više razina vlasti u BiH.

Vlasti u BiH zbog loše pripremljenosti i nejasnih nadležnosti međusobno se optužuju oko toga tko je odgovoran zbog velikih nastalih šteta i potpunog izostanka planova kako bi ovaj požar trebao biti ugašen.

Pročitajte i ovo Požar u tvrtki Ekohold u Brckovljanima - 1 Vatra u Brckovljanima FOTO Požar kod Dugog Sela stavljen pod kontrolu: Širio se nesnosan smrad, vatrogasci pozvali pomoć kolega Požar u Kanadi Gotovo 168.000 evakuiranih VIDEO Pripreme za potencijalne rizike: Proglasili izvanredno stanje zbog požara

>> Opet se kontroli oteo požar koji su jučer gasili hrvatski kanaderi

U ponedjeljak je u plamenim jezicima nastavilo nestajati crnogorično drveće među kojima je i endemski bor - munika kao i nisko raslinje, a do sada je opustošena površina od više stotina hektara. Požar se nastavio širiti prema masivu Čvrsnice, dok je njegov krak prema naselju i putnoj magistralnoj komunikaciji M-17 pod nadzorom.

'Odbijaju prihvatiti našu pomoć'

Vatru gase dva helikoptera Oružanih snaga te mali broj vatrogasaca. Vlasti BiH optužile su u ponedjeljak Službu civilne zaštite u Jablanici i Hercegovačko-neretvanske županije da odbijaju prihvatiti pomoć kolega iz Županije Sarajevo, dok pak oni tvrde kako je gasiteljima na terenu ugrožen život zbog iznimno strmog i nepristupačnog terena.

Voditelj Odjela za strateško planiranje u Sektoru za zaštitu i spašavaje Ministarstva sigurnosti BiH Idriz Brković rekao je da je u subotu od Županije Sarajevo ponuđena pomoć s više vatrogasnih vozila i vatrogasaca što nije prihvaćeno.

'Mi se pitamo kako je moguće da je pristupačan teren za pet vatrogasaca i 130 mještana, a nije za ove vatrogasce koji su trebali doći u pomoć na područje Jablanice', rekao je Brković. Po njegovim riječima gasitelji iz Sarajeva mogli su zamijeniti vatrogasce iz Jablanice koji se već 15-tak dana bore s vatrenom stihijom.

'Jedino hrvatski kanaderi učinkoviti'

Istodobno pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu općine Jablanica Omer Nezirić ocijenio je kako ne smije poslati ni svoje ljude na nepristupačni teren zbog opasnosti od pogibije. On je ocijenio da je jedini način da se zaustavi požar pomoć iz zraka te da su jedino hrvatski kanaderi bili učinkoviti u obuzdavanju požara. On je pozvao vlasti da pronađu financijska sredstva kako bi se mogli iznajmiti vatrogasni zrakoplovi.

Ranije je Stožer Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije priopćio kako se požar u Jablanici ne može zaustaviti sa zemlje protiveći se da se gasitelji na zemlji izlažu opasnostima. Na to je reagirao pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić koji je u izjavi za Dnevni list iz Mostara županijske dužnosnike nazvao 'kretenima' pojašnjavajući da se nijedan šumski požar ne može ugasiti bez intervencije vatrogasaca. Vijeće ministara BiH u državnom proračunu nema predviđen novac za prirodne katastrofe, što je nadležnost entitetskih vlasti, u ovome slučaju Federacije BiH, županija i općina. (Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene