Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šalju državne odvjetnike

U BiH ne znaju za najavu SAD-a da im pomogne oko boraca iz Sirije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo pravosuđa Bosne i Hercegovine nije informirano o najavi vlasti Sjedinjenih Država da će u BiH uputiti pravne stručnjake koji bi pomogli u istrazi i privođenju radikalnih islamista koji se vraćaju s ratišta u Siriji gdje su se borili na strani Islamske države.

Sjedinjene Države su u četvrtak objavile da će poslati sedamdesetak državnih odvjetnika u četrnaest zemalja Balkana, Bliskog istoka i sjeverne Afrike kako bi pomogli u 'istrazi i privođenju pravdi stranih terorističkih boraca' iz Sirije.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

'Ministarstvo pravosuđa ne raspolaže informacijama da Sjedinjene Američke Države u 14 zemalja Balkana, Bliskog istoka i Sjeverne Afrike planiraju poslati 70 državnih odvjetnika, a sve radi istrage i privođenju pravdi stranih terorističkih boraca iz Sirije', priopćili su iz bosanskohercegovačkog ministarstva.

Američki ministar pravosuđa na odlasku Eric Holder rekao je na konferenciji za novinare, nakon radnog sastanka s europskim kolegama, da vlasti SAD-a planiraju uputiti pravnu pomoć zemljama u koje se vraćaju borci sa sirijskog ratišta.

'Uz potporu Ureda za borbu s terorizmom pri State Departmentu, ministarstvo pravosuđa je imenovalo savezne državne odvjetnike i visoke savjetnike za zaštitu zakonitosti u ključnim područjima kako bi surađivali sa zemljama koje žele poboljšati svoju sposobnost provođenja istrage i privođenja stranih terorističkih boraca pravdi', rekao je Holder.

Ministar je kazao da će ti pravni stručnjaci osigurati 'važnu pomoć našim saveznicima u sudskom progonu povratnika iz Sirije'.

U BiH uhićeni bivši borci Islamske države i financijeri terorizma

Jedanaest uglavnom bivših boraca Islamske države, kao i osoba koje financiraju terorizam u Siriji i Iraku, uhićeno je u četvrtak na više lokacija u Bosni i Hercegovini tijekom istrage koja je okončana na temelju međunarodne suradnje.

Državno odvjetništvo priopćilo je da je veći broj osumnjičenih tijekom 2013. boravio na području Sirije te sudjelovao u oružanim sukobima. Te informacije prikupljene su u okviru višegodišnje akcije praćenja radikalnih skupina u BiH i na temelju međunarodne suradnje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene