Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brodolom Costa Concordia

'Vlasnici i posada su znali da je crna kutija pokvarena'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjenik talijanske udruge potrošača Codacons kazao je da na kruzeru Costa Concordia u vrijeme nasukavanja nije bilo funkcionalne crne kutije.

Carlo Rienzi, koji zastupa velik broj putnika koji traže naknadu zbog havarije koju su doživjeli 13. siječnja, kaže kako su i vlasnici broda i članovi posade znali da crna kutija ne radi, prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Costa Fascinosa Predstavljena 'sestra' Coste Concordije: Biste li se usudili ploviti njome? Slika nije dostupna List Messaggero izračunao 'Kapetan kukavica' bi u zatvoru trebao provesti 2.697 godina

>> Costa Concordia: Pronađena još tri trupla

Jedini zapis kobne noći kada se kruzer nasukao na greben je snimio pomoćni uređaj koji je prestao snimati oko 23:35 sati po lokalnom vremenu. Incident se dogodio oko 21:40.

'Mislim da je vrlo ozbiljno to što crna kutija nije bila u funkciji. Nije radila i svi su to znali. U tom periodu uopće nije radila. Pravo je čudo da smo iz pomoćnog uređaja uspjeli izvući neke zapise, no to što imamo je samo do 23:35. I to samo zahvaljujući tome što dio broda na kojem se nalazio taj uređaj nije bio pod vodom. Inače ne bi imali ništa. To je vrlo ozbiljno, kao da avion leti bez crne kutije, kazao je Rienzi. 

Glasnogovonik Costa Cruisesa to nije želio komentirati, no odbacio je optužbe. Tvrtka za nesreću krivi kapetana Francesca Schettina koji se nalazi u kućnom pritvoru u Napulju.

Rienzi je kazao kako očekuje detalje vezane za crnu kutiju i njezino stanje što bi mu trebalo pomoći oko tužbe koja je protiv tvrtke Costa Cruises podignuta u SAD-u. To je kaže, vrlo bitno za suđenje jer su svi znali u kakvom je stanju crna kutija. 'To će biti vrlo važan dokaz na suđenju u Miamiju', kazao je Rienzi te dodao kako je novo saslušanje zakazano za 21. srpnja.

Podsjetimo, kruzer Costa Concordija se 13. siječnja nasukao na hrid na toskanskoj obali, nedaleko otoka Giglija, pri čemu su  poginule 34 osobe.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene