Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogledajte video

Vlak s 200.000 litara sumporne kiseline izletio s tračnica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teretni vlak pun sumporne kiseline izletio je iz tračnica pored mjesta Julia's Creek na sjeverozapadu Queenslanda u Australiji.

Kompozicija od 27 teretnih vagona, s 200.000 litara opasne sumprone kiseline izletjela je iz tračnica u Australiji, a pritom je došlo do izlijevanja opasne kemikalije i nešto dizel goriva, izvještava Reuters.

Pročitajte i ovo Napad na svećenika u Sydneyju Istraga u tijeku Izbo biskupa zbog vjerskog ekstremizma, premijer hitno okuplja sigurnosne službe: "Mogu biti sretni što su živi..." Komemoracija za žrtve brutalnog napada u Sydneyju Ubijeno šest osoba Napadač iz Sydneyja ciljao je žene: "Snimke govore same za sebe"

Policija je oko mjesta nesreće postavila zonu zabrane pristupa, dok su u samoj nesreći tri osobe lakše ozlijeđenje.

Da stvar bude još gora, to područje već danima muče teške poplave, koje otežavaju operaciju sanacije štete i uklanjanja kompozicije s terena.

Sumporna kiselina (H2SO4) je nagrizajuća, uljasta, bezbojna tekućina, miješa se u svim omjerima sa vodom. To je snažna, anorganska kiselina s oksidirajućim i dehidratacijskim djelovanjem. Kada se sumporna kiselina pomiješa sa vodom, kiselina se uvijek dodaje u vodu (nikad obratno), dolazi do egzotermne reakcije (reakcija pri kojoj se oslobađa energija-toplina).

Ako se otopina pažljivo ne miješa, dodavanjem vode temperatura može porasti sve do temperature ključanja tekućine i prouzročiti špricanje tekućine. Koncentrirana kiselina uništava kožu i meso i može uzrokovati trajnu sljepoću ako dođe u dodir sa očima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene