Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pred 1400 novinara

Putin: 'Turci su odlučili lizati Amerikance po određenom mjestu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladimir Putin na godišnjoj konferenciji za medije odgovara na pitanja 1400 predstavnika tiska.

12:40 - Na konferenciji za medije Putin je nahvalio Seppa Balttera toliko da je suspendiranog šefa FIFA-e istaknuo kao osobu kojoj treba dodijeliti Nobelovu nagradu za mir.

Pročitajte i ovo Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce U mnogo čemu su se složili Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce Vladimir Putin Proljetno novačenje Objavio Kremlj: Putin pozvao u vojsku čak 150.000 ljudi

Rusija je, kaže, protiv dopinga koji je uništio princip natjecateljskog sporta, a svatko tko se proglasi krivim treba biti kažnjen.

11:37 - Ruske vlasti dužne su reagirati na navode u medijima u vezi s korupcijom među dijelom visokih ruskih dužnosnika, rekao je Putin odgovarajući na pitanje nedavnim napisima o poslovima djece ruskog glavnog tužitelja.

'Ono što moramo shvatiti je jesu li njegova djeca prekršila zakon i postoji li sukob interesa', kaže.

11:19 - Operacije ruskog ratnog zrakoplovstva u Siriji ne opterećuju proračun. Dio sredstava namijenjenih za financiranje obuke preusmjeren je za financiranje zadataka u Siriji. 'Ovo je najbolji trening', kaže Putin.

11:06 - Ne planiraju uvoditi sankcije Ukrajini, rekao je Putin okupljenim novinarima.  Želi rješenje krize u Ukrajini, ali bez štete za ljude na istoku zemlje. Želi ispuniti mirovni sporazum iz Minska.

11:00 - Putin kaže da će Rusija nastaviti s vojnim operacijama sve dok Asadove snage nastavljaju sa svojima. Nije siguran treba li Rusiji stalna baza u Siriji. 'Ako trebamo napasti nekoga možemo to učiniti bez baze', smatra.

Osvrnuo se i na stanje u Ukrajini.

'Nikada nismo rekli da nije bilo Rusa u Ukrajini koji su obavljali određene vojne zadaće', kaže. Previđa pogoršanje gospodarskih odnosa s Ukrajinom od početka 2016. godine

10:55 - Tursko rušenje ruskog zrakoplova Putin je nazvao neprijateljskim činom, te rekao da Rusija ne razumije zašto je Turska to napravila. Kao glavni problem u Siriji i Iraku izdvojio je trgovinu naftom.

Kaže da je tursko vodstvo odlučilo pokazati SAD-u i EU da su pouzdani partneri, te dodao da će s trenutnim turskim vodstvom biti teško postići dogovor. Ne nada se oporavku odnosa.

Što su postigli? Možda su pomislili da ćemo pobjeći iz Sirije? Ali Rusija nije takva zemlja', rekao je o Turskoj.

Turci su odlučli lizati Amerikance po određenom mjestu, rekao je ruski predsjednik za vrijeme izražavanja prijezira prema turskom potezu.

Rekao je i da će učiniti sve kako bi pomogli rješenju krize u Siriji, a bez političkog rješenja, kaže, nema drugog načina za rješavanje krize. Mišljenja je da sve strane uključene u sukob moraju napraviti ustupke kako bi se postigao dogovor.

'Vjerujemo da samo sirijski narod može odlučiti tko će njima vladati', smatra ruski predsjednik.

1400 novinara

Ruski predsjednik Vladimir Putin započeo je godišnju konferenciju za novinare u četvrtak u Moskvi pred gotovo 1.400 akreditiranih predstavnika tiska koji će pokušati privući pažnju ruskog šefa država ili njegovog glasnogovornika kako bi dobili odgovor na svoje pitanje.

Prošle godine konferencija trajala više od tri sata

Među pitanjima o domaćim i međunarodnim temama, posebno se očekuju ona o uključenosti Rusije u napade u Siriji, o Ukrajini, te o borbi protiv terorizma.

Prošle je godine Putinova 10. godišnja konferencija za novinare trajala više od tri sata.

Politički analitičari smatraju da Putin neće izbjegavati neugodna pitanja.

S obzirom na broj novinara, Putin bi ove godine mogao srušiti rekord iz 2008. u broju odgovora na postavljena pitanja. Te je godine ruski predsjednik odgovorio na 106 pitanja, a presica je trajala četiri sata i 40 minuta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene