Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigao u Peking

Putin zacementirao dobre veze s Kinom: "Razvijamo duboko prijateljstvo i suradnju"

Vladimir Putin i Xi Jinping sastali su se u Pekingu
Vladimir Putin i Xi Jinping sastali su se u Pekingu Foto: Afp
Kineski čelnik Xi Jinping rekao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u srijedu da se "političko međusobno povjerenje" između njihovih zemalja "stalno produbljuje", objavili su pekinški državni mediji.

Xi je također pozvao na zajedničke napore Kine i Rusije da "čuvaju međunarodnu pravednost i pravdu, objavila je državna novinska agencija Xinhua, pozdravljajući blisku i učinkovitu stratešku koordinaciju između dviju zemalja.

"Opseg bilateralne trgovine dosegao je povijesni vrhunac, koji napreduje prema cilju od 200 milijardi američkih dolara koji su postavile dvije strane", dodao je Xi.

Pročitajte i ovo Zaplijenjena droga U Nizozemskoj Pala krijumčarska skupina: U kutije s bananama sakrili gotovo osam tona kokaina

Kineski čelnik također je istaknuo da se sastao s Putinom 42 puta u proteklih 10 godina i da je razvio dobru suradnju i duboko prijateljstvo.

Peking je ovaj tjedan domaćin foruma o inicijativi Pojas i put, Xijevu velikom trgovinskom i infrastrukturnom projektu, na kojemu sudjeluju predstavnici 130 zemalja.

Putin jača veze s Kinom

Na vrhu popisa uzvanika je Putin, koji je na svom prvom putovanju u veliku svjetsku silu otkako je zbog invazije Moskve na Ukrajinu njegov režim u međunarodnoj izolaciji.

Kina je najveći trgovinski partner Rusije, a razmjena između zemalja dosegla je rekordnih 190 milijardi dolara prošle godine, pokazuju podaci pekinške carine.

Peking je izazvao kritike zapadnih zemalja zbog svog stava o ratu u Ukrajini, na kojem Kina inzistira da je neutralna iako odbija kritizirati invaziju Moskve.

Pročitajte i ovo Muškarac s baterijskom svjetiljkom Problem Isključili struju cijeloj državi zbog milijunskog duga: "Pregovarat ćemo s vladom"

U Pekingu, Putin je u misiji jačanja već jake veze sa svojim komunističkim susjedom, iako stručnjaci kažu da je Moskva sve više mlađi partner u tom odnosu.

Rat koji bjesni između Izraela i palestinske militantne organizacije Hamas također se nadvija nad forumom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene