Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentar Snowdenova domaćina

Putin: Snowden nije izdajnik, ali njegov čin je pogrešan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je kako bivši zaposlenik Američke agencije za nacionalnu sigurnost Edward Snowden nije u javnost trebao pustiti američke državne tajne. Putin je također rekao kako Snowdena ne smatra izdajnikom.

Nakon što je 2013. u javnost pustio tajne informacije o američkim špijunskim operacijama, Snowden je azil dobio u Rusiji. Snowdenov odvjetnik rekao je u siječnju da Snowden ima pravo ostati do 2020. te da će sljedeće godine steći pravo prijaviti se za rusko državljanstvo.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Vladimir Putin Visoke tenzije Putin najavio slanje vojske na granice još jedne europske zemlje i poručio: ''Rusija je spremna za nuklearni rat''

Vladimir Putin svoje mišljenje o Snowdenu izrekao je tijekom intervjua s američkim filmskim redateljem Oliverom Stoneom. "Snowden nije izdajnik", rekao je Putin te dodao da "on nije izdao interese svoje države, niti je ijednoj stranoj državi predao informacije koje bi naštetile američkom narodu", rekao je Putin.

Međutim, ruski predsjednik rekao je da je Snowden, ako se nije slagao s onim što se događa, trebao dati otkaz, kao što je Putin napravio u KGB-u, a ne u javnost pustiti državne tajne.

"Nije to trebao napraviti. Ja smatram da je njegov čin pogrešan", Putin je rekao Stoneu.

Snowden je imao pravo djelovati onako kako je djelovao, tvrdi Putin, koji smatra da je američki nadzor postao pretjerano nametljiv, te je pohvalio ruske tajne službe koje, kako je rekao Putin, djeluju unutar granica zakona.

Saveznici ili podanici?

Putin je također kritizirao američko prisluškivanje Njemačke, američke saveznice. Putin je zaključio kako će takvo ponašanje eventualno doći na naplatu, stoji u reportaži Independenta.

"Pokušati špijunirati vlastite saveznike, ako ih stvarno smatraju saveznicima a ne podanicima, je jednostavno nepristojno", rekao je Putin te objasnio kako "to narušava povjerenje, a na kraju i šteti američkoj nacionalnoj sigurnosti."

Snowden je koristio društvene mreže kako bi ruske vlasti kritizirao zbog zakona koji komunikacijske kompanije obvezuje na šestomjesečno pohranjivanje poziva i internetske aktivnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene