Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dva "konja" za utrku

Putinova pažnja je danas posebno usmjerena na zbivanja u Francuskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je optužen za upletanje i u američke izbore i u britanski referendum, ima dva konja u francuskoj utrci: najpoznatije lice francuske krajnje desnice Marine Le Pen, i kandidata desnog centra Francoisa Fillona.

Oba kandidata protive se dvjema organizacijama koje predstavljaju najveću prijetnju Putinovoj politici: Europskoj uniji i NATO-u. Također, oba kandidata podržavaju uklanjanje sankcija nametnutih Rusiji i zagovaraju Francusko približavanje Rusiji.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili" Vladimir Putin Ukrajina odbacila optužbe Putin u teror umiješao Ukrajinu: "Napadači su bježali prema granici, čekao ih je prolaz"

Le Pen, koja se divi Putinu i koja je rekla da su sankcije "potpuno glupe", putovala je krajem ožujka u Moskvu gdje se sastala s ruskim predsjednikom. Fillon, koji je s ruskim predsjednikom bliski odnos razvio između 2008. i 2012., je više puta branio politiku Kremlja - zahtijevao je da se ukinu sankcije nametnute zbog Krima, te je zagovarao da se Francuska u borbi protiv terorizma ujedini s Rusijom, Iranom i Sirijom.

Članak u novinskoj agenciji Sputnik, koju sponzorira ruska država, naveo je Fillona i Le Pen kao dva kandidata koja su "naklonjena Putinu". Istovremeno, Macron je naveden kao potencijalni "američki agent" i lutka francuskog "bogatog homoseksualnog lobija", piše u članku Sputnika objavljenom u veljači.

Web stranicu Macronove kampanje su u veljači tisuće puta napali hakeri koji su povezani s Rusijom, tvrde ljudi iz Macronove kampanje.

Rat na društvenim mrežama

Istovremeno, Facebook je preplavljen lažnim profilima povezanim s krajnjom desnicom koji šire obmane i teorije zavjere. Facebook je nedavno objavio kako je zatvorio 30.000 profila kako bi umanjio utjecaj krivih informacija na prvi krug francuskih predsjedničkih izbora.

Twitter se suočava sa sličnim problemom. Nedavno istraživanje koje su objavili istraživači s Oxforda otkrilo je kako je čak 25 posto linkova objavljenih na Twitteru u Francuskoj "junk news" koje sadrže "radikalne, pristrane i urotničke" političke poglede.

Utjecaj takvog tipa vijesti, koji podupire ili stvara Rusija, na francuske izbore će biti nemjerljiv. Ohrabrujuće je, tvrde stručnjaci, što Francuzi dijele manje takvih vijesti nego što su to uoči predsjedničkih izbora radili Amerikanci, stoji u članku Business Insidera.

Nadolazeći njemački izbori

U međuvremenu, Rusija je naglasak stavila na još jedne važne europske izbore.

"Dio Trumpovih pristaša, za koje se vjeruje da su botovi i profili iz Rusije, su se usredotočili na Njemačku", rekao je FBI-ov specijalni agent Clint Watts tijekom svjedočenja o ruskom korištenju botova.

"Kada bih morao reći, rekao bih da trećina profila koji su podupirali Trumpa sada pokušava utjecati na njemačke izbore", dodao je Watts.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene