Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči predsjedničkih izbora

Vučić u posjetu Moskvi: Putin mu poželio uspjeh na izborima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Manje od tjedan dana do predsjedničkih izbora u Srbiji, Aleksandar Vučić u Moskvi je posjetio Vladimira Putina. Iako je srbijanski premijer istaknuo da put nema veze s predizbornom kampanjom, ruski predsjednik poželio mu je uspjeh na izborima.

U Rusiji ovih dana vlada napeta situacija nakon najvećeg prosvjeda protiv vlade u posljednjih šest godina.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" Kosovska policija Obavještajci objavili Zabrinjavajući izvještaj: "Putinu je potreban novi sukob u Europi i pronašao je idealno mjesto - Balkan"

Najmanje 500 privedenih građana, bilanca je masovnih antikorupcijskih prosvjeda diljem Rusije. Među njima su i čelnik ruske oporbe Aleksej Navalni i njegovi suradnici. Navalni je zbog organizacije prosvjeda, koji je sud nazvao ilegalnim, osuđen na 15 dana zatvora.

"Mislim da su jučerašnji događaji pokazali da u Rusiji postoji dosta velik broj glasača koji podržavaju program kandidata koji progovara protiv korupcije. Ti ljudi zahtijevaju političkog predstavnika i ja želim biti upravo to", kazao je Navalni.

Navalni je prosvjede pokrenuo kako bi zatražio ostavku premijera Dmitrija Medvjedeva jer ga proziva zbog nezakonitog stjecanja brojnih posjeda, vila i luksuznih jahti. Zapad je zabrinut zbog masovnih uhićenja. Od Moskve traži da privedene ljude pusti na slobodu, no Kremlj odbija takve pozive.

"Ne možemo poštivati ljude koji su namjerno zaveli maloljetnike, tj. djecu, tako što su ih zvali da sudjeluju u neodobrenim radnjama na neodobrenim mjestima, dok su im obećavali nagrade ako to učine. Time su doveli u opasnost sigurnost i živote", kazao je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

Ruska državna televizija prosvjede je potpuno ignorirala, baš kao i Vladimir Putin. On je danas bio zauzet susretom sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem koji je na vrhuncu kampanje za predsjedničke izbore stigao u Moskvu. Vučić je inače, prosvjede u Rusiji ranije usporedio s prosvjedima u Srbiji u kojima je i on sam bio na meti. S obzirom na to da je nedavno posjetio Angelu Merkel, analitičari smatraju da biračima želi poručiti kako ga podržavaju i Europska unija i Ruska Federacija.

 

 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene