Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Embargo na hranu ostaje

Putin suosjeća s patnjama Rusa zbog krize ali sankcije prema EU - neće ukinuti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin uvjeravao je u četvrtak svoje sugrađane da čini sve kako bi ublažio njihove teškoće zbog recesije i rasta cijena, koji su posljedice sukoba Rusije sa Zapadom koji je uveo sankcije ali je istodobno poručio da neće ukinuti ruske sankcije protiv zapadnih zemalja koje je uveo kao odgovor.

Vladimir Putin je iskoristio pitanja koja su građani postavljali telefonom u televizijskoj emisiji 'Direktna linija' da o vanjskoj politici progovori pomirljivim tonom, rekavši da Rusija želi prijateljske odnose s ostatkom svijeta.

Pročitajte i ovo Predsjednik Ruske federacije, Vladimir Putin znakovi pregrijavanja Je li za Putina najgore prošlo ili ga tek čeka? "Tu su svi simptomi pregrijavanja..." Vladimir Putin novi krug sankcija Ovaj potez EU-a razbjesnit će Putina: Ostat će bez milijardi eura, čeka se odgovor Kremlja

Puno pitanja ticalo se gospodarstva koje je prošle godine palo 3.7 posto, što je rezultat pada cijena nafte u kombinaciji s međunarodnim sankcijama zbog sukoba u Ukrajini.

"Razumijem da je teško", odgovorio je Putin na pitanje o inflaciji koja je 2015. iznosila 12.9 posto. Cijene su skočile zbog embarga na uvoz hrane iz EU-a koje je Kremlj uveo kao odgovor na sankcije zbog Ukrajine.

"Rast cijena hrane je privremena pojava. Cijene će se stabilizirati", istaknuo je.

Ruski predsjednik pokušao je umiriti ulagače zabrinute usporavanjem ruskog gospodarstva, rekavši da ima visoko mišljenje o bivšem ministru financija Alekseju Kudrinu koji bi ga trebao savjetovati o gospodarskoj politici.

Kudrina, koji je bio ministar od 2000. do 2011., tržišta hvale kao zagovornika liberalne ekonomske politike i konzervativne porezne politike koje su pomogle da Rusija skupi goleme devizne rezerve pomoću kojih ublažava gospodarski pad.

Govoreći o vanjskoj politici, Putin se ovoga puta nije služio oštrom retorikom. Rekao je da Rusija nije okružena neprijateljima, da želi mirno rješenje sukoba u Siriji i da je Rusija prijatelj Turske, uz sve razlike u odnosu na turske čelnike.

Rusko-turski odnosi pogoršali su se otkako je tursko zrakoplovstvo u studenom prošle godine oborilo ruski borbeni avion blizu tursko-sirijske granice.

Upitan koga bi spasio kada bi se pred njegovim očima utapali turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i ukrajinski prozapadni čelnik Petro Porošenko, Putin je bio neuobičajeno diplomatičan.

"Ako netko odluči da će se utopiti, nemoguće ga je spasiti. No, naravno da želimo pomoći i pružiti ruku prijateljstva svima, bilo kojem našem partneru koji tu pomoć želi", rekao je.

Putin, koji je razveden, izbjegao je odgovor na pitanje hoće li se ponovno oženiti. Rekao je kako je mislio da ljude zanima predsjednički posao, a ne njegov privatni život.

Osobi koja je postavila pitanje rekao je: "Možda ću jednoga dana moći zadovoljiti vašu znatiželju".

Broj pitanja koje su građani poslali premašio je milijun. Tradicionalna televizijska 'Direktna linija' prvi put je održana tijekom Putinova prvog predsjedničkog mandata, 24. prosinca 2001. godine i trajala je 4 sata i 47 minuta. Od 2004. do 2012. godine nije se održavala. Poslednja 'Direktna linija' je održana 16. travnja 2015. godine a oborila je rekord u broju postavljenih pitanja - zabilježeno je više od tri milijuna telefonskih poziva i SMS poruka. Tijekom 3 sata i 57 minuta, Putin je odgovorio na 74 pitanja. (S.D.M./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene