446497
446497
446497
446497
446497

Slavlje jednog od najživopisnijih čelnika moderne povijesti

  • , 13.08.2016., 14:54
  • Autor:
  • komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u subotu telegramom čestitao rođendan 'dragom prijatelju' Fidelu Castru koji u Havani slavi 90. rođendan, objavio je Kremlj na svojoj web stranici.

 
 
 
 
Castro slavi 90. rođendan (Foto: AFP)
Castro slavi 90. rođendan (Foto: AFP)

'Duboko vas poštuju u Rusiji kao izvanrednog državnika koji je posvetio cijeli život u službi za kubanski narod', napisao je Vladimir Putin.

'Nemoguće je podcijeniti vaš osobni dopinos razvoju prijateljstva i suradnje naših zemalja', dodao je ruski čelnik i poželio Castru dobro zdravlje i dug život.

Kuba slavi 90. rođendan Fidela Castra

Tisuće ljudi uz ritmove latinske glazbe slavile su do sitnih sati u subotu na havanskom Maleconu uz obalu mora 90. rođendan kubanskog umirovljenog vođe Fidela Castra.

Točno u ponoć bend je odsvirao 'Happy Birthday' u čast ikone revolucionarne ljevice, gerilca, državnika i jednog od najživopisnijih čelnika moderne povijesti. Na drugom kralju zaljeva istovremeno je počeo vatromet.

Živopisna povorka u kojoj su bili plesači i bendovi koji su svirali salsu protezala se kilometrima po Maleconu, aveniji i šetnici dugoj osam kilometara uz obalu mora.

Ovaj mjesec Kuba na različite načine obilježava rođendan 'El Comandantea' - od fotografskih izložbi o njegovom životu, do proizvodnje najdulje cigare na svijetu - 90 metara dugačke u Fidelovu čast.

Mnogi Kubanci kritiziraju Castra zbog vladavine željeznom rukom, kršenja ljudskih prava i gušenja demokratskih pokušaja, a njegovo je savezništvo sa SSSR-om i doprema sovjetskih projektila na Kubu 1962. svijet dovela do ruba nuklearnog rata. Drugi kažu da je bio važna figura Pokreta nesvrstanih, a slave ga među ostalim jer je Kubu oslobodio američke dominacije i stanovništvu dao besplatnu zdravstvenu skrb i obrazovanje.

Od siromašnog dječaka do živućeg simbola

Fidel Castro rođen je 13. kolovoza 1926. u Biranu na istoku Kube, a od ranog djetinjstva svjedočio je siromaštvu u kakvom je živjela većina Kubanaca.

Fidel Castro (Foto: Arhiva AFP)

Studirao je pravo u Havani i odmah se upleo u politiku na fakultetu. Mladi Castro nije tajio svoje ambicije. Kolegama je govorio da želi 'slavu i ugled' i nije ni izbliza živio kao spartanski revolucionar, nosio je fina odjela i vozio kabriolet.

Po završetku studija otvorio je odvjetnički ured, ali mu je politika ostala strast. Godine 1952. natjecao se za mjesto u parlamentu, ali je puč pod vodstvom Fulgencija Batiste spriječio izbore.

Batistina diktatura zaustavila je Castrovu garađansku karijeru i pretvorila ga u revolucionara.

Već godinu poslije Castro i šačica drugova napali su vojarnu u Santiagu. Pokušaj udara bio je tako loše planiran da ga je vojska s lakoćom spriječila. Urotnici su uhićeni.

Osuđen je na 15 godina, ali je pušten nakon dvije pošto je Batista proglasio opću amnestiju. S bratom Raulom otišao je u Meksiko i tamo počeo graditi novu revolucionarnu grupu.

U egzilu je upoznao i mladog argentinskog liječnika Ernesta Chea Guevaru, koji će mu kasnije postati suborac, i učio se taktikama gerilskog ratovanja.

Castro se vratio na Kubu 1956., a 1958. krenuo je u uspješnu ofenzivu protiv vojske. Batista je pobjegao iz zemlje na Staru godinu, a Castro 1. siječnja 1959. proglasio pobjedu revolucije.

Kuba je nakon raspada SSSR-a potonula u duboku ekonomsku krizu. Mnogi se Kubanci sjećaju nestašica koje su trpjeli početkom devedesetih godina. Samo su prihodi od turizma i pomoć naftom bogate Venezuele spasili socijalističko vodstvo od propasti.

Fidel se odrekao vlasti u srpnju 2006. zbog teške, ali nikad objašnjene bolesti. Dvije godine poslije njegov brat Raul i službeno ga je naslijedio na svim državnim funkcijama. (Hina)

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se