Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na hitnoj sjednici

BIH: Vlada proglasila stanje elementarne nepogode!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada federacije BiH proglasila je stanje elementarne nepogode na području federacije zbog obilnih kišnih padalina te donijela odluku da se federalna ministarstva, uprave i upravne organizacije, pravni subjekti i druge institucije stave na raspolaganje Federalnom štabu civilne zaštite (FŠCZ) kako bi bili korišteni na ugroženim područjima.

Zbog obilnih padalina koje su pogodile zemlju, Vlada federacije BiH na hitnoj sjednici održanoj u četvrtak odredila je kako se sva federalna ministarstva, upravne organizacije, pravni subjekti i druge institucije moraju staviti na raspolaganje Federalnom štabu civilne zaštite (FŠCZ). Uz njih, na raspolaganju će biti općinski i državni štabovi civilne zaštite, a sve s ciljem spašavanja i zaštite na ugroženim područjima.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Prema Planu zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća u Federaciji BiH, u svim federalnim ministarstvima, upravama i upravnim organizacijama i zavodima odmah će biti uvedeno pasivno dežurstvo radi izvršenja naredbi FŠCZ-a.


VIDEO BiH: Nove poplave odnijele dva života

U međuvremenu, u naselju Česma uvedeno je dežurstvo na nasipu i angažirano oko 20 pumpi za ispumpavanje vode.Evidentirano je oko 250 zaplavljenih objekata, više uništenih i oštećenih lokalnih puteva i ulica. Na teren su upućene komisije za procjenu štete. Vodostaj rijeke Vrbas je i dalje u opadanju.

VIDEO: BiH opet poplavljena, prijeti joj još veće nevrijeme!

U Čelincu voda se povlači, rijeke Vrbanja, Ukrina i Jošavka su se vratile u korita. Srušeno je sedam manjih mostova, a poplavljeno je oko 300 domaćinstava.

Građani saniraju štetu, a u pomoć ugroženim područjima uključila se i Eko-ronilačka grupa invalida iz Lukavca.

Ako smo mi, invalidi, bili spremni i voljni obući ronilačka odijela i 24 sata, zajedno sa vatrogascima, spašavati živote i imovinu naših sugrađana, tada nije problem da se i drugi uključe, barem u akcije čišćenja"- rekao je Bilal Šarić za Klix.ba.

Podsjetimo, poplave u BiH odnijele su dva mlada života, poplavljen je velik dio poljoprivrednih zemljišta i gospodarskih objekata, na nekim djelovima uništena je i opskrba električnom energijom te obustavljen promet. Sada kada se stanje napokon smirilo, moći će se utvrditi točna procjena štete.

 

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene