Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Siddarta Dhar

Vjeruje se da je militant u videu IS-a londonski trgovac dječjim dvorcima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vjeruje se da je maskirani militant u videu IS-a koji prikazuje ubijanje petorice muškaraca za koje IS vjeruje da su bili zapadnjački špijuni Londonac poznat kao Sid koji je nekad prodavao dječje dvorce na napuhavanje.

Siddarta Dhar otišao je iz Velike Britanije u Siriju nakon što je pušten uz jamčevinu, nakon uhićenja pod sumnjom da pripada zabranjenoj skupini koja je naklonjena terorizmu, a u filmu IS-a mediji su ga identiticirali kao glasnogovornika IS-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na granici NATO-a Novi napadi na IS: Američki avioni gađali ciljeve na granici s Turskom! Slika nije dostupna Bijela kuća istražuje 'Ovo je druga poruka SAD-u': Pripadnici IS-a brutalno ubili i drugog taoca!

Video također prikazuje dječaka koji nosi crni povoj oko glave i kamuflažnu vojnu odjeću te prijeti na engleskom kako će "ubiti nevjernike" ondje.

Londonac podrijetlom iz Nigerije Sunday Dare identificirao je dječaka kao svog četverogodišnjeg unuka Isu. Dare je rekao britanskim medijima da njegova kći, koja je odrasla kao odana kršćanka pod imenom Grace prije prelaska na islam i promjene svoga imena u Khadijah, uzela svog sina Isu rođenog u Londonu i otišla u Siriju da se priključi Islamskoj državi.

Video oživljava sjećanje na "Džihadi Johna" drugog člana IS-a koji se pojavio u nekoliko videa u kojima su taoci bili ubijeni, prije nego što je i sam ubijen u zračnim napadima prošle godine.

Dhar, tko je također poznat kao Abu Rumaysah, jedan je od najpoznatijih islamista i povezan je s Anjem Choudaryijem, najpoznatijim britanskim svećenikom koji je optužen za terorizam, a suđenje bi mu trebalo biti nastavljeno sljedeći mjesec.

Siddarta Dhar živio je u istočnom Londonu, a nakon što je prešao s hinduizma na islam redovno je prisustvovao prosvjedima koje je održavala zabranjena organizacija Al-Muhajiron i često je govorio u medijima dajući potporu ciljevima radikalnih islamista.

Otkad je napustio Veliku Britaniju, dalje je privlačio pozornost online video filmovima u kojima je propagirao život u Islamskoj državi.

Khadijah Dare koja je također poznata kao propagandist skupine na društvenim je mrežama ostavljala postove s fotografijama na kojima je sa svojim sinom te pokazuje oružje.

Objavljujući da se radikalizirala online, Dare je napustila London te u Siriju otišla 2012. sa sinom Isom, koji je još bio beba. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene