Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krvave vjenčanice kao upozorenje

Ako ožene žrtvu, silovatelji mogu izbjeći zatvor: Žene na Bliskom istoku traže promjene zakona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jezivi plakati koji prikazuju žene u razderanim i krvavim vjenčanicama osvanuli su diljem Bejruta. Na plakatima piše: "Bijela haljina ne može sakriti silovanje." Ovog je proljeća Abaad, grupa koja promiče prava žena, objesila slične vjenčanice diljem šetališta uz poznate bejrutske plaže.

Provokativni plakati dio su novih kampanja u Libanonu i diljem Bliskog istoka, kojima se nastoje uvjeriti vlasti da promijene zakone koji silovateljima dopuštaju izbjegavanje zatvorske kazne ako ožene svoju žrtvu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno" Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari

Ovi zakoni povezani su s patrijarhalnim stavovima koji obiteljsku čast povezuju sa ženskom nevinošću. Opcija braka postoji kako bi obitelj žrtve zaštitila od "skandala", rekao je brat žrtve silovanja.

Glasanje parlamenta u Libanonu i Jordanu očekuje se već ovog ljeta, nakon što državni odbori obiju država preporuče ukidanje sličnih iznimki i za optužene i za osuđene.

Svaka promjena doći će prekasno za Basmu Mohamad Latifu, čija obitelj tvrdi da je Basmu prije tri godine u selu na jugu Libanona silovao dvostruko stariji muškarac.

Njezina obitelj nije otišla policiji, nego se dogovorila da neće dizati optužnicu, uz uvjet da se Basmin silovatelj njome oženi.

Dogovori sklopljeni u privatnosti

Protivnici ukidanja ovog zakona mnogo su tiši nego što su bili kada su u pitanju bili drugi zahtjevi udruga za ženska prava, kao što je kriminaliziranje bračnog silovanja te dodjeljivanja prava ženama da svoju nacionalnost mogu prenijeti na svoju djecu.

Međutim, utjecaj koji bi promjena zakona mogla imati na živote običnih žena u arapskom svijetu pitanje je o kojem aktivisti za prava žena još uvijek raspravljaju.

Uz sram koji je povezan uz silovanje, tvrde aktivisti, žrtve silovanja ne mogu vjerovati policiji da će njihov slučaj biti shvaćen ozbiljno. Stoga su dogovori oko braka često doneseni u privatnosti, bez uplitanja države.

Kada bi se zakon ukinuo, bila bi to "moralna pobjeda", rekla je Maya Ammar, glasnogovornica Kafe, libanonske grupe koja surađuje sa žrtvama nasilja u obitelji.

Više žrtava morat će podnijeti kaznenu prijavu, rekla je, umjesto da taj problem rješava privatno. Ammar je objasnila: "O ovim slučajevima ne raspravlja se u javnosti. Oni se događaju u tišini."

Promjena zakona tek nakon skandala

U Maroku, stoji u članku The Independenta, ovaj problem zadobio je pozornost javnosti nakon što je djevojka stara 16 godina, Amina Filali, 2012. počinila samoubojstvo nakon što je bila prisiljena udati se za čovjeka za kojeg je tvrdila da ju je silovao.

Njezin otac rekao je da je državni tužitelj nagovorio optuženog da ju oženi kako bi bio lišen kazne. Aminina smrt izazvala je javno zgražanje.

Dvije godine kasnije država je izmijenila zakon o silovanju uklonivši uredbu koja je dozvoljavala muškarcima osuđenima za silovanje da izbjegnu kaznu ako se pristanu oženiti za svoje maloljetne žrtve.

Tri godine neprekidnog nasilja

U Libanonu Basmina obitelj svoju situaciju nije htjela podijeliti s javnošću.

Ona i njezin brat Ahmad u Libanon su došli kao izbjeglice iz Sirije. Pošto pripadaju sunitima, odlučili su ne privlačiti pažnju u selu na jugu Libanona čiji su stanovnici većinom šijiti.

U njihovu novom domu muškarac srednje dobi posjećivao ih je mjesecima i onda je, tvrdi Ahmad, silovao Basmu. Stanovnici sela savjetovali su obitelji da sa silovateljem pregovaraju oko bračnog ugovora.

"Mojoj sestri nije se svidio ugovor, ali, ja sam ju uvjeravao, on će biti samo privremen", rekao je Ahmad. U braku su bili tri godine, što je točan broj koji zakon zahtijeva kako bi se izbjegao kazneni progon.

"Neprekidno ju je tukao", rekao je njezin brat. "Kada bi me posjećivala, vidio bih ožiljke na njenom licu."

Ni nakon razvoda Basma nije pronašla mir. Na zidu kuće napisao je prijeteću poruku te ju sljedeće noći ubio. Uhićen je i čeka ga kazneni progon.

Njezin je brat skeptičan bi li promjena zakona značila drugačiji ishod. Članovi obitelji bili su pod pritiskom da se nagode i bili su izbjeglice bez političkih predstavnika.

"Naše riječi neće imati velik utjecaj", zaključio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene