Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se sezona monsuna

Visoke temperature u Indiji odnijele 134 života

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Temperature u Indiji popele su se na visokih 50 stupnjeva Celzijevih. Dok zemlja čeka sezonu monsuna, deseci ljudi su umrli zbog vrućine.

Najtoplije mjesto u državi s 49,3 stupnjeva Cezijevih bilo je Sri Ganganagar u sjevernoj pustinjskoj državi Rajasthan. Visoke temperature pogodile su i države Punjab i Haryana. Federalno ministarstvo zdravstva ne objavljuje redovito statistiku smrti povezanih s vrućinom. No, mediji prognoziraju da su vrućine odnijele 134 života.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ljetne vrućine Kako preživjeti ljeto i toplinski udar? Slika nije dostupna Upozorenje zbog 30 stupnjeva?! 'Ne izlazite iz kuće i spustite zastore'

Kako bi izbjegli vrućine, stanovnici se zadržavaju unutar svojih kuća. Zbog nedostatka struje, ne radi im klima, ventilatori, pa čak ni hladnjaci. 'Val vrućine trebao bi popustiti ubrzo, za nekih tri do četiri dana. Čini se da je njihov uzrok nedostatak grmljavinske aktivnosti', rekao je B. P. Yadav, glasnogovornik Indijske meteorološke službe za Reuters.

Monsunske kiše, koje služe za navodnjavanje 60 posto indijskih farmi, prema predviđanjima, za vikend bi trebale pogoditi kopno. Njihov napredak je usporen prošlog tjedna zbog ciklona Laila. Ovogodišnja sezona kiša trebala bi biti normalna za razliku od prošlogodišnje kada su Indiju pogodile najviše temperature od 1901. godine.

Prema podacima gradskih liječnika u New Delhiju, u bolnice je ove godine primljeno 10 do 20 posto više pacijenata, žrtava toplotnog udara, nego lani. Oni koji trebaju negdje ići, voze se samo klimatiziranim metroom, dok su busevi, taksiji i rikše prazni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene