445007
445007
445007
445007
445007

Više tisuća Škota na ulicama Glasgowa tražilo drugi referendum

  • , 30.07.2016., 15:11
  • Autor:
  • komentara

Tri do četiri tisuće ljudi prodefiliralo je u subotu ujutro ulicama Glasgowa tražeći održavanje drugoga referenduma o neovisnosti Škotske, nakon odluke Britanaca o napuštanju EU-a, izvijestio je AFP.

 
 
 
 
Nicola Sturgeon (Foto: Getty)
Nicola Sturgeon (Foto: Getty)

Velika Britanija se na referendumu 23. lipnja s 52 posto glasova odlučila za izlazak iz EU-a, a Škotska je sa 62 posto bila za ostanak u bloku, što je potaknulo nagađanja o škotskoj neovisnosti.

Nakon mimohoda prosvjednici su se okupili na glavnome trgu u središtu grada.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon kazala je odmah poslije Brexita o potencijalnome drugom referendumu o neovisnosti da je to pitanje "na stolu".

"Ako mislimo da naši interesi ne mogu biti zaštićeni u okviru Ujedinjenog Kraljevstva, neovisnost bi trebala biti jedna od opcija", rekla je Sturgeon.

Škotska premijerka istaknula je da je ishodom britanskog referenduma, na kojem se većina birača odlučila za izlazak iz EU-a, nezavisnost Škotske ponovo došla na dnevni red tvrdeći da su ti rezultati promijenili političku sliku glede mogućeg odcjepljenja Škotske.

No, najnovija anketa, objavljena u subotu, pokazuje da 53 posto Škota želi ostati u Ujedinjenom Kraljevstvu, dok 47 posto podržava nezavisnost. Čak i na upit bi li radije ostali u EU, a napustili Ujedinjeno Kraljevstvo, 46 posto od 10.000 ispitanika je odgovorilo da želi ostati u Ujedinjenom Kraljevstvu, a tek 37 posto ih je kazalo da žele nezavisnu Škotsku unutar EU-a.

Škoti su 2014. na referendumu odbacili nezavisnost s 55 naspram 45 posto, no od tada je Škotska nacionalna stranka, koju predvodi Sturgeon, stalno jačala i na izborima za britanski parlament osvojila 56 od 59 mjesta. Sturgeon je najavila da će početi raditi na pitanju škotske neovisnosti kao opcije, zavisno od ishoda pregovora britanske premijerke Therese May s Bruxellesom o budućim odnosima Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se