Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zarobio ih led

Više od sto kitova prijeti 'bijela smrt' u Beringovom moru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od sto bijelih beluga kitova zarobljeni su u ledu i vlasti ruske pokrajine Čukotka uputile su poziv vladi za slanjem ledolomca koji bi pomogao u njihovom oslobađanju.

'Grupa kitova odsječena je od otvorenog mora i zatočena u ledu u Beringovom moru, na oko 15 kilometara od sela Janrakjinot', navodi se na internetskim stranicama regionalnih vlasti.

Pročitajte i ovo Ukrajinska protuzračna obrana Uz veliku pomoć raznih režima Rusija niže pobjede na bojnom polju: Situacija u Ukrajini je očajna, sprema se nova velika ofenziva Dmitri Peskov prekid vatre Rusija ne vidi smisao mirovne konferencije u Švicarskoj: "To je posve nemoguće"

Guverner Čukotke poslao je pismo ruskom ministru prometa Igoru Levitinu i ministru za izvanredne situacije Sergeju Šojguu da razmotre mogućnost slanja ledolomca za spašavanje kitova. Guverner je istaknuo da životinje mogu ostati bez hrane, a da se led širi i smanjuje površinu vode u kojoj mogu disati.

'S obzirom na vjerojatan nedostatak hrane i na brzinu zamrzavanja vode svim životinjama prijeti iscrpljenost i smrt', napisao je guverner. Beluga kitovi spadaju u zaštićenu vrstu kitova koji žive na Arktiku. Oni su jedna od tri životinjske vrste, uz polarnog medvjeda i amurskog tigra koji su dio specijalnog programa zaštite ruskog premijera Vladimira Putina.

Često se događa da kitovi ostanu zarobljeni u ledu, ali je neuobičajeno da ih istovremeno bude tako veliki broj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene