Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Misterij star više od 40 godina

Zašto je došlo do nesreće zrakoplova koju je preživjela jedino stjuardesa?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna od najmisterioznijih zrakoplovnih nesreća dogodila se prije nešto više od 40 godina, kada je zrakoplov na letu Kopenhagen - Zagreb neobjašnjivo pao s neba. Nesreću je preživjela samo stjuardesa iz Srbije Vesna Vulović.

Pad JAT-ovog aviona službeno nikad nije bio objašnjen, no teorija nije nedostajalo, od one da su krivi Česi, jer su zrakoplov oborili raketom, do one da je u zrakoplov bila unesena bomba.

Pročitajte i ovo Mjesto pada ruskog zrakoplova - 2 Što je prevozio? VIDEO Misteriozni pad vojnog aviona: "Nisu pronašli druga tijela" Pad zrakoplova s ukrajinskim zarobljenicima Oboren zrakoplov Moskva i Kijev međusobno se optužuju za rušenje aviona: Na mjestu nesreće pronađeni ključni dokazi

Čehoslovački scenarij je odbačen kao čista laž, jer se tvrdilo da je zrakoplov oboren na svega nekoliko stotina metara visine, što je potpuno nelogično, obzirom da je iznad te zemlje zrakoplov letio na visini od najmanje 10.000 metara.

Teorija o bombi službeno nikad nije potvrđena ili dokazana, ali ostaje činjenica da se u to vrijeme u zrakoplov moglo ući bez posebne kontrole.

Žena koja o svojoj traumi nemože pričati

Tog sudbonosnog 26. siječnja 1972. godine Vesna Vulović postala je jedina žena koja je preživjela nemoguće i tako ušla čak i u Guinnessovu knjigu rekorda kao osoba koja je preživjela pad sa 10 kilometara bez padobrana.

Tada tek 22-godišnja devojka, nalazila se u sredini trupa zrakoplova i uspjela preživjeti silovit udar u tlo. Cijena preživljavanja bila je visoka, ali fizički gledano, ne i trajna - fraktura lubanje, prijelomi nogu i privremena paraliza.

Oporavila se nakon nekoliko mjeseci i započela novi život, no od tada je odbila mnoge svjetske medije koji su se interesirali za njezinu nevjerojatnu priču. Medija poput BBC-ja i showa Oprah Winfrey, redom je Vulović odbijala, a isti tretman dala je i srbijanskim medijima.

"Doista ne mogu o tome pričati. Oprostite", rekla je Vujović za Telegraf.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene