Obavijesti Video Pretražite Navigacija
WHO I UNICEF

"Kad regije zaostaju, djeca plaćaju cijenu": Više od 20 milijuna izloženo je smrti od potpuno izlječivih bolesti

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Unatoč blagom oporavku u odnosu na pandemijske godine još prevelik djece ne prima redovna cjepiva i to u velikom nesrazmjeru u nerazvijenim djelovima svijeta. Velika je to opasnost - doslovno bi mogli umrijeti od potpuno izlječivih bolesti.

Cijepljenje djece diljem svijeta protiv smrtonosnih bolesti kao što su ospice i difterija počeli su se oporavljati 2022. nakon povijesnog nazadovanja izazvanog pandemijom COVID-19. No, prema novim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) oporavak je i dalje neujednačen.

Velike zemlje s nižim srednjim dohotkom kao što su Indija i Indonezija bolje su se oporavile čime se prikrivaju tekući problemi u mnogim manjim i siromašnijim zemljama, ističe Reuters iz izvješća objavljenog u utorak.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prestrašno Više od 50-ero djece, od čega velik broj beba, umrlo u sirotištu: "Čuo se plač, nije bilo nikoga da ih nahrani"

Godine 2022. 20,5 milijuna djece propustilo je jedno ili više rutinskih cjepiva, što je pad u odnosu na 24,4 milijuna djece 2021. Unatoč napretku, brojke su još uvijek veće nego 2019., kada 18,4 milijuna djece nije bilo potpuno zaštićeno.

Brojevi su procijenjeni iz 183 zemlje, korištenjem podataka temeljenih na uzimanju tri doze cjepiva protiv difterije, tetanusa i hripavca (velikog kašlja), a uključuju djecu koja uopće nisu primila cjepiva, kao i onu koja su propustila jednu od doza potrebnih za zaštitu.

Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da su brojke ohrabrujuće, ali postoji zabrinutost da su najranjiviji zapušteni. "Kada zemlje i regije zaostaju, djeca plaćaju cijenu", rekao je.

Pročitajte i ovo Sukob u Sudanu Borba traje već tri mjeseca Sudanske paravojne snage zatočile više od 5000 ljudi

Od 73 zemlje koje su zabilježile znatan pad u rutinskoj pokrivenosti tijekom pandemije, 34 – uključujući zemlje poput Angole do Sirije – od tada se nisu poboljšale ili su se čak pogoršale.

U zemljama s niskim dohotkom, stope pokrivenosti ospicama zapravo su nastavile padati prošle godine, na 66 posto u usporedbi sa 67 posto u 2021., rekla je Kate O'Brien, voditeljica WHO-a za imunizaciju. Epidemije ospica već su u porastu.

"Kada djeca nisu cijepljena, to znači da nisu imuna na bolesti opasne po život", rekla je O'Brien u intervjuu za Reuters i dodala: "Djeca će umrijeti."

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene