Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevjerojatno za što ju je optužio

Nevine riječi zbog kojih je ubio bivše kolege u javljanju uživo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika tragedija na trenutak je svijet ostavila u tužnoj i teškoj tišini.

Dvoje američkih televizijskih novinara ubijeno je u srijedu ujutro u Virginiji dok su snimali intervju u mjesnom trgovačkom centru. Smrtno je stradala 24- godišnja novinarka WDBJ7 televizije, Alison Parker te njezin kolega snimatelj, 27-godišnji Adam Ward.

Kasnije je otkriveno da je ubojica bivši kolega novinarke i snimatelja, 41-godišnji Vester Lee Flanagan, poznatiji u eteru kao Bryce Williams, koji je napustio TV postaju 2013. godine. Motiv ubojstva, nakon kojeg je presudio i sebi, jest stajalište počinitelja da je Alison koristila 'rasističke izjave' u jednom javljanju uživo. To je naime, samo par sati nakon što je ubio kolege, sam 'tweetao' navodeći kako su mu 'njezine izjave još svježe u glavi'.

UBOJSTVO KOJE JE ZGROZILO SVIJET Ubijeni u prijenosu UŽIVO

On je još tada, 2012. godine, u internom izvještaju naveo da je Alison, koja je tada još bila pripravnik, tijekom javljanja uživo koristila izraz 'polje', a Vester je tvrdio da time aludira na 'polje pamuka', što podsjeća na crnačku povijest u kojoj su robovali vlasnicima, bijelcima.

Taj izraz je kod nas zapravo 'teren', kada primjerice voditelj kaže da je 'novinar na terenu' prije nego ga primjerice najavi kao gosta u emisiji.

Kolege poginulih  ispričali su kako Alison nikada nije pokazivala ni najmanju sumnju da je rasistički nastrojena, prenosi News.com.au, a zapravo je imala puno prijatelja koji su crnci, i kolega koje je i sama preporučila za rad na TV postaji za koju je radila. U postaji su opisali kako je Vester i prije nego je prestao raditi za njih imao svojevrsne ispade u kojima je bio uznemiren zbog nečije izjave jer bi je pripisao rasizmu.

'Znao se naljutiti na nas zbog najmanje sitnice i vikati kako je to jer je 'on crnac'', ispričali su za New York Times. Jednom je prilikom, dok im je propalo snimanje, bacio svu opremu na pod i na 20 minuta nestao u šumi.

Trevor Fair, jedan od snimatelja postaje WDBJ rekao je da su riječi koje je Alison koristila uobičajene u svakodnevnom razgovoru i da nemaju veze s diskriminacijom crnaca, ali da ih je ovaj tomu pripisivao.

'Mi bismo recimo spomenuli da je 'novinar izašao na teren' (op.a. 'polje'), a on bi nas pogledao bijesno i pitao zašto spominjemo 'polja pamuka'', ispričao je kolega ubijenih novinara, i rekao kako im je znao u redakciji govoriti da 'svi znamo na što se misli kad se spomene ta riječ, i da svi tada misle na 'polja pamuka''.

'Bio je noćna mora', rekao je Trevor.

Kolege su ispričale da se na trenutke činilo kao da u svemu traži način da nekoga optuži za rasizam i da je imao povremene ispade bijesa.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene