Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog teritorijalnih sporova

Vijetnam kupio projektile za podmornički napad na kopno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijetnam naoružava svoju rastuću podmorničku flotu projektilima za napad na kopno koji mogu dosegnuti kineske obalne gradove, a odabir takvog oružja u svjetlu teritorijalnih sporova u Južnokineskom moru Kina će vjerojatno protumačiti kao provokaciju.

Neovisni Stockholmski međunarodni institut za mirovna istraživanja (SIPRI) nedavno je na svojim mrežnim stranicama iznio podatke koji pokazuju da je Vijetnam kupio rusku inačicu projektila Klub za napad na kopno koje će postaviti na svoje ultramoderne podmornice Kilo. Točan broj kupljenih projektila nije poznat, ali Sipri navodi brojku od 50 projektila, od kojih je 28 već isporučeno tijekom proteklih dvije godine.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Provalili u tajne dokumente Hakeri razotkrili! Putin je u velikim problemima: "Ovo se nije dogodilo od početka rata" Sjeverna Koreja ispalila krstareće projektile ''Nadzor i budnost'' Sjeverna Koreja ispalila više krstarećih projektila

Analitičari smatraju da su ti projektili novi znak odlučnosti Vijetnama da se suprotstavi jačanju kineskog vojnog utjecaja, što se uklapa u širi trend sve snažnijeg naoružavanja azijskih zemalja zbog rastućih teritorijalnih napetosti.

Stručnjak za vijetnamsku vojsku s australske Akademije obrambenih snaga Carl Thayer tvrdi da je riječ o "velikom pomaku", koji nadilazi uobičajenu taktiku vojnog odvraćanja brodova. Očekivalo se da Vijetnam nabavi projektile za napad na brodove, ali sad je u stanju precizno gađati mete na udaljenosti od 300 kilometara, što potencijalno ugrožava kinesku obalu.

"Oni su si priskrbili mnogo snažnije sredstvo za odvraćanje, što će Kini zakomplicirati strateške kalkulacije", rekao je, dodavši da ga je vijetnamski potez iznenadio.

No, malo je vjerojatno da bi se Vijetnam usudio riskirati napad na velegrad poput Šangaja, već je za očekivati da će se usmjeriti na bliže morske i zračne luke, poput mornaričke baze Sanye na kineskom otoku Hainanu i ciljeva na spornim dijelovima teritorija u južnokineskom moru koje Kina uzurpira i gradi objekte.

Teritorijalni sporovi uzrokuju sve veću napetost između Kine i zemalja jugoistočne Azije, uključujući i Vijetnamm, a prošlogodišnje postavljanje kineske naftne platforme u vodama na koje pravo polaže Vijetnam izazvalo je burne prosvjede u toj zemlji i rabjesnilo njezino vodstvo.

Vijetnam je prva zemlja jugoistočne Azije koja je svoju podmorničku flotu opremila projektilima za napad na kopno. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene