Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vijetnam: Još dvoje oboljelo od ptičje gripe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva nova slučaja prenošenja virusa ptičje gripe H5N1 na ljude potvrđena su u Vijetnamu, javljaju glasila i tamošnji dužnosnici.

Oboljeli su žena iz pokrajine Ha Nam, jugoistočno od Hanoja koja je u kritičnom stanju primljena u bolnicu u prijestolnici i muškarac iz pokrajine Thanh Hoa, južno od Hanoja koji je već otpušten iz bolnice, kako navodi ravnatelj odjela za preventivnu medicinu pri ministarstvu zdravstva Nguyen Huy Nga, a prenose mediji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Druga žrtva ptičje gripe u Vijetnamu Slika nije dostupna Ptičja gripa širi se Azijom

"Bolesnica koja je zaražena virusom H5N1 trenutačno je na liječenju u našoj ustanovi", potvrdio je liječnik iz Instituta za tropske bolesti u Hanoju.

Ravnatelj bolnice u pokrajini Thang Hoa isto je potvrdio da je jedan pacijent bio primljen u njegovu ustanovu iz koje je otpušten 3. lipnja. Bolesnik je imao simptome ptičje gripe, dodao je, ali nije mogao potvrditi je li riječ o H5N1.

Virus ptičje gripe sada se proširio u više od petine vijetnamskih
pokrajina, većinom na sjeveru zemlje. Od nedjelje je u Hanoju uginulo više od 300 pataka na kojima nadležne službe trenutačno provode ispitivanja.

Vijetnam je među zemljama koje je najteže pogodio virus ptičje gripe koji se u jugoistočnoj Aziji ponovo pojavio koncem 2003. No zahvaljujući cijepljenju i prevenciji zdravstvene vlasti uspijevaju kontrolirati stanje.

Pošto je u dvije godine imao 42 smrtna ishoda od te bolesti, Vijetnam od studenog 2005. nije zabilježio nijedan slučaj širenja zaraze među ljudima, a perad je bila pošteđena gotovo čitavu 2006. godinu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene