Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vijeće sigurnosti želi posebnog izaslanika u Mianmaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće sigurnosti zatražilo je jučer od mianmarskih vlasti da pokažu najveću moguću suzdržanost i da čim prije prime posebnog izaslanika Ujedinjenih naroda, kazao je predsjednik Vijeća, francuski veleposlanik Jean-Maurice Ripert.

"Članice Vijeća izrazile su zabrinutost zbog stanja i pozvale su mianmarsku vladu na suzdržanost", rekao je Ripert novinarima po završetku izvanredne sjednice posvećene stanju u Mianmaru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Yangon: Policija zapucala na prosvjednike Slika nije dostupna Yangon: Na ulicama više od 10.000 prosvjednika

Nakon dvosatne rasprave o stanju u bivšoj Burmi Vijeće sigurnosti nije se uspjelo usuglasiti o zajedničkoj deklaraciji koja bi osudila postupanje vojne hunte protiv masovnih demonstracija u Mianmaru. Rusija i Kina drže da su ta događanja interna stvar Mianmara.

Američki veleposlanik pri UN-u Zalmay Khalilzad rekao je kako je vrlo važno da Vijeće sigurnosti poduzme mjere kako bi se spriječilo daljnje pogoršanje stanja u Minamaru. "Željeli smo jaku osudu režima ali Vijeće sigurnosti ima puno članica", rekao je Khalilzad.

Kineski veleposlanik pri UN-u Wang Guangya istaknuo je također da sankcije protiv Mianmara ne bi bile korisne, dok je u gušenju prosvjeda smrtno stradalo najmanje četvero ljudi.

"Mislimo da sankcije tamo ne bi bile korisne", rekao je Wang, čija je zemlja već uložila veto na rezoluciju kojom se predviđa uvođenje sankcija protiv Mianmara u siječnju. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene