Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vijeće sigurnosti UN uvelo nove sankcije Iranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće sigurnosti UN-a je gotovo jednoglasno usvojilo rezoluciju kojom se Iranu uvodi treći krug sankcija, čime je Tehernu poslan snažan signal kako je njegovo odbijanje da prekine s obogaćivanjem urana neprihvatljivo i kako postaje sve skuplje.

Po prvi puta, rezolucijom Vijeća sigurnosti zabranjuje se članicama UN-a trgovina robama koje se mogu koristiti i za civilnu i za vojnu uporabu, te se daju ovlasti za inspekciju brodskog i zrakoplovnog tereta za Iran i iz Irana, u slučaju sumnje da se radi o zabranjenom materijalu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ili će biti suzdržani BiH za sankcije Iranu, ako tako odluči EU Slika nije dostupna Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno potvrdilo sankcije Iranu

Vijeće sigurnosti, među čijim je članicama i Hrvatska, prihvatilo je rezoluciju s 14 glasova za i suzdržanim glasom Indonezije.

Iranski veleposlanik pri UN-u Mohammad Khazee rekao je Vijeću prije glasovanja da se njegova vlada neće povinovati 'nezakonitoj akciji' protiv njezinog 'miroljubivog nuklearnog programa'.

'Iran ne može i neće prihvatiti zahtjeve koji su pravno manjkavi i predstavljaju političku prisilu', rekao je Khazee, ističući da 'nikakav pritisak ili prijetnja neće prisiliti Iran da odustane od svojih temeljnih i zakonitih prava'.

Vijeće sigurnosti prva je sankcije Iranu uvelo u prosincu 2006., a druge u ožujku 2007. godine, no od tada je Teheran samo proširio svoj program obogaćivanja urana.

Iran tvrdi da je obogaćeni uran namijenjen nuklearnim centralama, dok SAD i zemlje EU sumnjaju da je namijenjen proizvodnji nuklearnog oružja ili se u budućnosti može u tu svrhu lako prenamijeniti.

Rezolucijom se uvodi i financijski nadzor nad transakcijama dviju iranskih banaka Melli i Saderat, osumnjičenih za povezanost s proliferacijskim aktivnostima. Također se od zemalja traži oprez kod ulaska u nove trgovinske obveze s Iranom.

Rezolucijom se naređuje zemljama da zamrznu imovinu 12 dodatnih iranskih tvrtki i 13 pojedinaca povezanih s nukleranim i raketnim programima zemlje, dok se zabranjuju putovanja za pet osoba povezanih s nuklearnim programom.

Većina osoba s popisa su tehnički stručnjaci, a među njima i jedan general, Mohamed Neza Nakdi, visoko rangiran u elitnoj Revolucionarnoj gardi, blizak iranskom vjerskom vođi ajatolahu Ali Hameneiju. Njemu se stavlja na teret da je bio anagžiran na zaobilaženju dosadašnjih sankcija.

Pokrovitelji rezolucije, Velika Britanija i Francuska, odgodile su glasovanje do ponedjeljka kako bi dobile vremena za pridobijanje potpore četiri nestalne članice - Indonezije, Vijetnama, Libije i JAR koje su se protivile sankcijama, ističući ocjene Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o suradnji Irana.

U rezoluciji Vijeća sigurnosti pozdravlja se sporazum Teherana i IAEA za rješavanje otvorenih pitanja oko nekih elemenata iranskog prijašnjeg nuklearnog programa.

U dokumentu se također ističe da poticaji, koje su Iranu ranije ponudili Njemačka i pet stalnih članica Vijeće sigurnosti UN, ostaju na stolu ako prekine s programom obogaćivanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene