Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jednoglasno

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju o Ukrajini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće je pozvalo sve strane u istočnoj Ukrajini da počnu provoditi sporazum koji je postignut prošlog tjedna u Minsku.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je usvojilo ruski prijedlog rezolucije o prekidu vatre na istoku Ukrajine, te pozvalo sve strane u istočnoj Ukrajini da počnu provoditi sporazum koji je postignut prošlog tjedna u Minsku.

Pročitajte i ovo Glasanje o rezoluciji u UN-u glasanje u UN-u Vijeće sigurnosti UN-a odlučilo povećati pomoć Gazi, dvije sile suzdržane Slika nije dostupna Poruka iz Pariza: 'Pozivamo na strogu provedbu svih odredbi sporazuma iz Minska'

Svih 15 članica Vijeća je usvojilo rezoluciju, no američka veleposlanica u UN-u Samantha Power je ruski potez opisala kao 'ironičan' s obzirom da pobunjenike u istočnoj Ukrajini pomaže Rusija.

'Ideja da Rusija, koja proizvodi i zbog koje eskalira nasilje u Ukrajini, podnosi rezoluciju i poziva na prestanak sukoba je u najmanju ruku ironična', istaknula je Power.

Putin traži uredan uzmak opkoljenih ukrajinskih vojnika

Vijeće sigurnosti UN-a je također izrazilo puno 'poštovanje suvereniteta, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine' i izrazilo 'zabrinutost tragičnim događajima nasilja u istočnim regijama Ukrajine'.

Ne očekuje se da će rezolucija UN-a imati značajniji utjecaj na sporazum o prekidu vatre koji je postignut u nedjelju u Minsku. Sporazum koji je postignut nakon maratonskih pregovora između Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske predviđa da Kijev i pobunjenici u roku od dva dana nakon što primirje stupi na snagu počnu povlačiti teško naoružanje s bojišnice. Primirje previđa i stvaranje neutralne tampon-zone. Nažalost, usprkos proglašenom primirju u Ukrajini se i dalje vode borbe, a ukrajinska vojska i proruski separatisti međusobno se optužuju za kršenje primirja.

Ukrajina: Pobunjenici zauzeli dio Debalcevea

Stalni predstavnik Malezije u Vijeću sigurnosti Hussein Haniff tražio je da se u tekstu spomene i putnički zrakoplov Malaysia Airlines koji je srušen iznad istoka Ukrajine sredinom srpnja prošle godine. Zbog toga je Vijeće još jednom potvrdilo i rezoluciju koja je usvojena u srpnju prošle godine i kojom se traži siguran i neometan pristup mjestu gdje je oboren zrakoplov u kojem je poginulo 298 putnika i članova posade.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene