449709
449709
449709
449709
449709

NA POMOLU OŠTRE SANKCIJE 'Sj. Koreja želi svijet pretvoriti u svoje taoce'

  • , 10.09.2016., 08:59
  • Autor:
  • komentara

Vijeće sigurnosti UN-a oštro je osudilo potez Sjeverne Koreje, koja je u petak testirala dosad najsnažniju nuklearnu bojevu glavu.

 
 
 
 
Kim Jong-un (Foto: AFP)
Kim Jong-un (Foto: AFP)

Također, Vijeće sigurnosti, koje se sastalo u petak, najavilo je izradu rezolucije tim povodom.

Sjeverna Koreja je potvrdila testiranje, te je objavila da je u stanju lansirati balističke rakete sa nuklearnim bojevim glavama. Procjene govore da je Sjeverna Koreja testirala nuklearnu bombu od 10 kilotona, što bi bila najsnažnija nuklearna bomba koju je Sjeverna Koreja ikad proizvela.

Uoči sjednice u sjedištu UN-a Velika Britanija, SAD i Francuska pozvale su Vijeće sigurnosti na donošenje novih sankcija protiv režima u Pyongyangu.

"Sjeverna Koreja je na putu da poboljša svoje nuklerano naoružanje i rakete koje bi mogle nositio bojeve glave i time želi da regiju i svijet pretvori u svoje taoce. Mi ćemo poduzeti značajne korake, uključujući i nove sankcije, kako bi pokazali Pyongyangu da postoje posljedice za njihovo nezakonito i opasno ponašanje", kazala je novinarima američka veleposlanica pri UN-u Samantha Power uoči sjednice Vijeća sigurnosti.

Sjeverna Koreja je pod UN-ovim sankcijama od 2006., a u ožujku ove godine Vijeće sigurnosti je pojačalo sankcije nakon što je Sjeverna Koreja u siječnju obavila nuklearni test, a u veljači lansirala raketu dugog dometa. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se