Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kontroverzni referendum

Vijeće Europe pozvalo tursko vodstvo da dobro razmisli o sljedećim koracima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tursko vodstvo treba oprezno razmisliti o idućim koracima, poručilo je Vijeće Europe nakon objave rezultata referenduma kojim su birači u nedjelju tijesno glasali za predsjednički sustav čime je predsjednik Recep Tayyip Erdogan dobio goleme ovlasti.

"Tursko izborno tijelo prihvatilo je amandmane na ustav. S obzirom da su promjene tijesno izglasane, tursko vodstvo treba oprezno odlučivati o svojim idućim koracima", rekao je glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland.

Pročitajte i ovo Albin Kurti, kosovski premijer Veliki korak Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe naljutila Beograd: "Ovo je dan srama" Turski predsjednik Tayyip Erdogan Pregovori o pristupanju u zastoju Erdogan: "Bude li potrebno Turska bi se mogla razići s Europskom unijom"

"Nadasve je važno osigurati neovisnost sudstva u skladu s načelom vladavine prava upisane u Europsku konvenciju o ljudskim pravima. Vijeće Europe kojega je Turska punopravna članica, spremno je podržati zemlju u tom procesu", navodi Jagland u izjavi.

Za uvođenje predsjedničkog sustava u nedjelju je glasalo 51,3 posto, a protiv se izjasnilo 48,7 posto birača, pream rezultatima 98,2 posto prebrojanih glasova.

Izmjene ustava, ukupno 18, omogućit će Erdoganu da imenuje i smjenjuje ministre, kandidira se još dva puta za predsjednika i ponovno preuzme vodstvo nad svojom strankom AKP. Erdogan je te izmjene ustava stavio na referendum jer nisu dobile dvotrećinsku većinu u parlamentu.

Erdogan tvrdi da time želi osigurati stabilnost i gospodarski rast, dok kritičari smatraju da želi apsolutnu vlast.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene