Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljeno izvješće

Vijeće Europe: Policija u RS i BiH tuče bejzbol palicama i muči elektro-šokovima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija u Bosni i Hercegovini, a posebice u Republici Srpskoj učestalo prakticira fizičko zlostavljanje uhićenih, upozorio je Odbor Vijeća Europe za sprječavanje mučenja i nehumanog ili ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja (CPT), koji je danas objavio izvješće o posjetu svog ad hoc tima BiH.

Cilj tog posjeta, koji je proveden u prosincu 2012. godine, bio je ispitati što su vlasti u BiH poduzele kako bi spriječile policijska zlostavljanja pritvorenika konstatirana tijekom provjere stanja provedene u travnju 2011. godine. Kako je navedeno, ad hoc tim CPT-a ponovo je prikupio značajan broj informacija koje ukazuju da se nastavlja praksa "ozbiljnog fizičkog policijskog zlostavljanja u Republici Srpskoj".

Prema nalazima tima CPT-a, najčešći oblici policijskog zlostavljanja pritvorenika bili su šamari, udarci rukama i nogama, kao i tvrdim predmetima poput palice za bejzbol. Pritvorenici su se žalili i da su ih policajci vezali lisicama u teško izdržljivim pozama kao i da su ih podvrgavali klasičnim metodama mučenja poput stavljanja plastičnih vrećica na glave osumnjičenih, nanošenju povreda elektro-šokovima i isceniranim pogubljenjima, prenio je Ured Vijeća Europe u Sarajevu.

>> Dodikov odgovor Komšiću: Republika Srpska će se od BiH odvojiti mirnim putem, a ne oružjem

Takva zlostavljanja uglavnom su provodili policijski inspektori tijekom ispitivanja osumnjičenih, a pritužbe se posebice odnose na glavnu policijsku postaju u Banjoj Luci.

Utvrđeno je kako tamo očevidno nema dovoljno zatvorskih ćelija za smještaj osumnjičenika pa ih u takvim situacijama policajci jednostavno vežu lisicama za radijatore i onda ih satima ostave u takvom položaju.

Ad hoc tim CPT-a preporučio je da se stoga provede neovinska stručna procjena metoda koje policija koristi pri ispitivanjima, a posebice kako to rade banjolučki inspektori.

Od vlasti BiH je istodobno zatraženo da poboljšaju postupak primanja i obuke policijskih službenika i promiču kulturu u kojoj će zlostavljanje biti tretirano kao neprofesionalno djelovanje.

Konstatirano je i kako je manjkav postupak koji se primjenjuje kada se uhićenici požale na zlostavljanje kao i da se mora jamčiti njihovo pravo na pristup odvjetniku i liječniku.

U odnosu na stanje u zatvorima u BiH Odbor Vijeća Europe protiv mučenja posebice je kritizirao praksu po kojoj su neki zatvorenici primorani u ćelijama provoditi i 22 sata dnevno pri čemu ih se tako tretira mjesecima.

Zatraženo je i poboljšanje zdravstvene zaštite u zatvorima u BiH. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Posljedice požara - 2 Sumnjivi požari Čak 50 požara gorjelo u isto vrijeme, uključila se i policija: "Svi elementi ukazuju na to" Pucnjava ispred škole Sve se istražuje VIDEO Policija u SAD-u ubila učenika ispred škole nakon dojave da ima pištolj

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene